Sök

Nu är den här - lagen som ska få fler att våga starta eget

Skuldsaneringstarta eget

Näringsminister Mikael Damberg. Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Från och med idag kan entreprenörer som inte kan betala sina skulder få skuldsanering.

Tidigare har det bara varit möjligt för privatpersoner att få skuldsanering, men nu kan även företagare som inte kan betala sina privata skulder bli aktuella.

Under tisdagen träder nämligen den nya lagen om skuldsanering för företagare i kraft.

Målet från regeringens sida har varit att fler på så sätt ska våga starta företag. Om det inte går vägen ska det gå att snabbt få skuldsanering så att entreprenören kan komma på fötter och kanske starta ett nytt bolag.

När Breakit intervjuade näringsminister Mikael Damberg om lagförslaget förra året beskrev han problemet så här:

”Ett av de stora problemen med kulturen vi fortfarande har i Sverige är rädslan för att misslyckas. Jämför man riktigt starka innovationskluster så finns där en känsla av att man vågar satsa och misslyckas för att lära sig till nästa gång”.

”Om man misslyckas idag så finns det en del företagare som hamnar i nästan livstidsstraff i form av skulder som inte går att hantera".

Några saker skiljer den skuldsanering som privatpersoner får från den som företagare kan få. Dels ska företagares skuldsanering ske på tre år istället för på fem som för privatpersoner. Företagare undantas inte heller från att betala sina skulder i juni och december varje år, som gäller för privatpersoner.

Även anhöriga till företagare kan få skuldsanering om de blivit skuldsatta på grund av företaget. Här kan du läsa mer exakt om hur reglerna fungerar.

 

Läs mer