Giphy tar in över en halv miljard kronor – helt utan intäktsmodell

Tinder Giphy Messenger
Giphy tar in över en halv miljard kronor – helt utan intäktsmodell

Giphys medgrundare Alex Chung. Foto: Ståle Grut/NRKbeta

Jonas de Lange

Reporter

Tiden då startups kunde få in stora mängder kapital bara på användarsiffror är förbi – trodde branschen. Nu får GIF-sökmotorn Giphy in 650 miljoner kronor för att fortsätta hjälpa folk att hitta roliga videosnuttar.

Giphy har på tre år blivit en av världens största plattformar för gif:ar – det vill säga bildformatet som tillåter en att göra korta loopade videosnuttar.

Sökmotorn har bland annat integrerats i Facebook Messenger och dejtingappen Tinder. Bolaget har enligt egen utsago över 100 miljoner gif-visningar varje dag världen över.

Nu rapporterar affärstidningen Wall Street Journal att Giphy tar in 72 miljoner dollar, motsvarande 650 miljoner kronor, till en värdering på 5,4 miljarder kronor.

En något pikant detalj är att bolaget fortfarande inte har hittat något stabilt sätt att tjäna pengar på sin sökmotor.

Det mesta av innehållet skapas nämligen inte av Giphy själv utan på annat håll. Dessutom finns flera konkurrerande tjänster som också integreras mot olika meddelande-appar.

Hur bolaget ska tjäna pengar i framtiden är fortfarande oklart. Så här säger bolagets operativa chef Adam Liebsohn till Wall Street Journal:

“I slutändan är vi en stor sökmotor, för ‘Messenger-generationen’. Om du tänker på hur andra sökmotorer opererar så är vår tanke att vi kan låna mycket från det som redan har gjorts. Det handlar om att rekontextualisera den typen av sökaffär för ett visuellt index.”

Läs fler artiklar
LÄS MER