SVT skrotar den kritiserade digitala ungdoms-sajten Edit.se

SVTEdit.se

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Därför har Edit.se försvunnit från internet.

SVT:s ungdomssajt Edit.se gav upphov till massiv kritik när sajten lanserades i april 2015. De kommersiella medierna såg licenspengar plöjas ned i ett projekt som ansågs konkurrera med exempelvis Nöjesguiden. 

Nöjesguidens forna chefredaktör Parisa Amiri, den meriterade producenten Henrik Burman och redaktören Olivia Onwuta var några som fanns med från starten

Edit.se beskrevs som en ”interaktiv nätplattform för populärkultur och samhälle”. Den innehöll bloggar och en mängd material unikt framtaget för sajten. Först senare kompletterades satsningen med tv-program.

Men i dag, ett och ett halvt år efter den kritiserade lanseringen, är sajten skrotad. Den som går in på Edit.se, slungas istället in på SVT:s sajt.

Anna Wilborg på SVT:s pressavdelning bekräftar att Edit.se har skrotats som fristående sajt.

"Det har flyttat in i SVT Play. När sajten startades fanns inte så mycket rörligt material inom Edit. Nu har vi märkt att det främst är i SVT Play som trafiken finns", säger hon till Breakit.

Så Edit.se lyckades inte locka så mycket trafik?

"Inte tillräckligt, sajten har minskat i betydelse. Tittandet har varit större i Play, och därför har vi valt att koncentrera resurserna dit."

Clara Mannheimer, beställare av Edit.se, säger till Breakit att hon lämnade projektet redan i februari. 

SVT:s framflyttade digitala positioner har varit ett hett debattämne i mediebranschen de senaste åren. Tjänsten SVT Flow, ett slags mellanting mellan en play-tjänst och linjär-tv, skrotades kort innan SVT skulle tvingas anmäla tjänsten för förhandsprövning. 

Kritiker ville även att Edit.se skulle anmälas för förhandsprövning, vilket inte skedde.

SVT kan lansera nya tjänster på prov i 12 månader utan förhandsprövning. I fallet med Edit.se var förhandsprövning dock aldrig något som SVT övervägde, och skrotandet av Edit.se har alltså inte med detta att göra. 

Idag är det för övrigt Edits namnsdag: Grattis. 

Läs mer