Sök

Spridningskollen.se läggs ned – bara två månader efter lansering

SpridningskollenBahnhof

Spridningskollen läggs ned. Foto: press/Bahnhof

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Nu lägger Gothia Law ner fildelarjagaren Spridningskollen.se.

Spridningskollen var film- och tv-bolagens tjänst för att hindra att upphovsrättsskyddat videomaterial delas på nätet. Tanken var att skicka fakturor på 2.000 kronor – per film – till personer man hade identifierat som nätpirater.

Nu läggs tjänsten ned, rapporterar bland annat SVT Nyheter. Det sker knappt två månader efter att Spridningskollen.se lanserades.

”Många har landat i uppfattningen att det är socialt acceptabelt att undanhålla sanningen för att komma undan påföljder för en brottslig gärning, som dessutom skadar kultursektorn svårt. Då lagstiftning och opinion skiljer sig åt på ett markant sätt så avvecklar Gothia Law nu sitt engagemang i fildelningsfrågan”, skriver Gothia Law, som ligger bakom initiativet.

Internetleverantören Bahnhof är en aktör som jublar efter nedläggningen. Bolaget har själv lanserat tjänsten spridningskollen.org där personer kan skicka in protester till regeringskansliet mot spridningskollen.se. Sedan lanseringen har Bahnhof fått in över 25.000 protester.

"Förhoppningsvis betyder det här också att upphovsrättsbranschen på allvar lämnar 90-talet och lägger sina resurser på bättre upplevelser i stället, som exempelvis Netflix och Spotify gjort", säger Jon Jordås, kommunikationschef på Bahnhof.

Läs mer