Sök

Därför ignorerar SVT domstolens drönarförbud

SVTDrönare

Emanuel Karlsten.

Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten

Krönikör

Jag skrev förra helgen om Högsta förvaltningsdomstolens beslut att drönare med kamera nu var att se som övervakningskameror. Vilket innebär att det inte är tillåtet att längre använda utan tillstånd.

Här är förra helgens text, om du missade den.

Under lördagen har en bild från SVT:s intranät cirkulerat, där SVT menar att de ignorerar detta beslut.

 


Det har inte varit helt klarlagt om bilden verkligen är från infranätet, men i ett mejl bekräftar nu SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand saken.

”Vår bedömning är givetvis att vi inte bryter mot lagen utan att lagen i denna del inte är tillämplig på vår publicistiska verksamhet, bl a då ygl är överordnad och lagen inte riktar sig mot ordinarie tv-produktion. Det är inte heller denna typ av anskaffande eller användning som prövats i domen från hfr", skriver han.

Alltså: SVT utgår från att domen, som gällde en enskild fotograf, inte gäller dem, eftersom SVT har skydd av yttrandefrihetsgrundlagen genom sitt utgivarbevis, och sysslar med tv-produktion.

Man menar att detta skulle vara så väsenskilt att det inte omfattas av det prejudikat som domen innebär.

Eller enkelt sagt: Man är beredd att ta striden för det i domstol eftersom man är så säker på att man är skyddad.

Det är anmärkningsvärt. Och redan i helgen har SVT använt drönare i direktsändningar. Det öppnar upp för andra med journalistiskt uppdrag att göra samma sak och söka skydd bakom SVT:s framfart.
Innebär det att SVT har rätt? Ingen aning. Men det är en viktig utveckling för drönarbranschen.

Den här texten publicerades först på Emanuel Karlstens blogg.

Läs mer