Sök

Okänt kryphål i drönarlagen - totalstoppet gäller inte för alla

Drönare

Drönardomen har varit en av veckans snackisar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix/TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Här är den okända vägen runt totalstoppet för drönarfoto i Sverige.

Högsta förvaltningsdomstolens beslut innebar ett tungt slag mot den framväxande drönarmarknaden. Det tolkades av branschen som ett i det närmaste totalt stopp för drönarfotografering i Sverige. Oppositionspolitiker och branschföreträdare pekar på att lagen måste ändras. 

Men som lök på laxen för de svenska drönarfotobolagen gäller lagen inte för alla.

Drönarbolaget 360media.se har ställt frågor till Datainspektionen kring hur domstolens utslag ska tolkas. 

Beskedet? Lagen om kameraövervakning gäller bara om den som utför övervakningen är etablerad i Sverige eller så kallat tredje land.

”Det är alltså fritt fram för utländska filmare/fotografer att flygfotografera med drönare – så länge de inte är etablerade i Sverige men kommer från annat land inom EU eller land anslutet till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet”, skriver 360media.se på sin sajt

Slutsatsen bekräftas av Nicklas Hjertonsson, enhetschef på Datainspektionen. 

”Kameraövervakningslagen kräver att det ska vara övervakningskameror som är uppsatta i Sverige, och det är de ju om själva övervakningen sker här, och dessutom att den som bedriver övervakningen är etablerad i Sverige eller ett land utanför EU eller EES”, säger han till 360media.se. 

Det innebär att det är grönt ljus för utländska bolag från EU-länder att ta sig in på den svenska marknaden, om deras lands lagstiftning tillåter det.

”En märklig följd av detta är även att det är fritt fram för företag inom EU som inte är etablerade i Sverige att bedriva kameraövervakning i Sverige – helt utan att behöva följa svensk lag på området”, skriver 360media.se. 

Begreppet ”etablerad” kan nu bli centralt för de svenska bolag som vill fortsätta fotografera med drönare. En utväg för svenska drönarfotografer kan vara att etablera fillialer i andra EU-länder, eller att flytta sin verksamhet. 

Läs mer