Så gick Börje Ekholm miste om en av tidernas bästa tech-affärer

Alibaba Investor
Så gick Börje Ekholm miste om en av tidernas bästa tech-affärer

Börje Ekholm missade miljardaffären i Alibaba. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD, Andy Wong.

Erik Wisterberg

Reporter

Här är historien om Investors megamiss under Börje Ekholms ledning.

Den kinesiska techjätten Alibaba, stor inom e-handel och sökmotorer för nätshopping, gick till börsen hösten 2014. Det var den då största börsindtroduktionen någonsin, till ett värde på 25 miljarder dollar, motsvarande 178 miljarder kronor sett till dollarkursen vid introduktionen.

Börje Ekholm, den forne Investor-vd:n som nu ska rädda krisande Ericsson, gick dock miste om en av tidernas bästa affärer. 

Såhär gick det till.

1999, två år innan it-bubblans kollaps i Sverige, klev Investor in i det då nystartade Alibaba. För vad som är att betrakta som kaffepengar i investeringsvärlden fick Investor 6 procent av Alibaba.

”Investor satsade tillsammans med Goldman Sachs och tre andra bolag 2 miljoner dollar i Alibaba av de totalt 5 miljoner dollar som bolaget drog in i den första rundan”, skrev Dagens Industri som våren 2014 satte strålkastarljuset på Investors tabbe.

För Investor valde att sälja sitt innehav redan 2004. Bakgrunden var att Wallenbergsfärens maktbolag hade för hög skuldsättning och var pressat av börsnedgången efter it-kraschen.

Ansvarig för försäljningen var just Börje Ekholm, då chef för Investors affärsområde Nya investeringar och för Investor Growth Capital.

Investor ägde då, efter utspädning på grund av ett antal kapitalrundor i Alibaba 1 procent av bolaget.  

”Investors försäljning av aktierna torde kvalificera sig som en av de största felbedömningarna i svenskt näringslivs historia, om inte den största”, skrev Dagens Industri inför Alibabas börsnotering 2014.

Denna slutsats är dragen utifrån förutsättningen att Investor skulle ha försvarat sin ägarandel i de senare kapitalrundorna i Alibaba, och byggde på analytikers uppskattningar inför börsnoteringen. 

Om Investor skulle ha ägt 6 procent vid noteringen skulle posten ha varit värd drygt 10 miljarder kronor. 

Istället fick Börje Ekholm, då som vd för Investor, se på världens då största börsintroduktion från sidlinjen. 

Alibabas börsvärde är i dag 260 miljarder dollar, motsvarande 1.858 miljarder kronor. 

Surt sa räven.

Läs fler artiklar
LÄS MER