Han ska vända Ericssons kris - Börje Ekholm tar över som vd

Breakit - Han ska vända Ericssons kris - Börje Ekholm tar över som vd

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Börje Ekholm blir ny vd på Ericsson.

Nyligen stod det klart att mellan 3000 och 4000 anställda kommer att få lämna Ericsson i Sverige. Samtidigt rapporterade den svenska telekomjätten att försäljningen rasat med 14 procent under det senaste kvartalet, jämfört med samma period i fjol, vilket fick aktiekursen att dyka på börsen.

Men nu hoppas det krisande bolaget ha hittat sin räddare. Ny vd för Ericsson blir Börje Ekholm, som mellan 2005 och 2015 var vd för Wallenbergarnas investmentbolag Investor.

"Jag är entusiastisk över denna möjlighet. I takt med att både nätinfrastruktur och applikationer, kombinerat med 5G, blir mer betydelsefullt efterfrågas ständigt mer innovation av kunderna. Jag ser fram emot att tillsammans med Ericssons fantastiska medarbetare arbeta i nära samarbete med kunder runt om i världen och forma framtiden för vår bransch", säger han i en kommentar.

Bolagets tidigare vd, Hans Vestberg, fick i somras lämna bolaget efter att bland annat ha mött hård kritik för att ha levt ett lyxliv på bolagets bekostnad, samtidigt som aktiemarknadens ekonomiska förväntningar inte infriades.

Börje Ekholm sitter även i techjätten Alibabas styrelse.

Läs fler artiklar
LÄS MER