Ödesvecka för Narrative: "Om vi inte får till det blir det slakt"

Narrative Konkurs
Ödesvecka för Narrative: "Om vi inte får till det blir det slakt"

Martin Källström, grundare Narrative.

Johanna Ekström

Reporter

Den här veckan hoppas konkursförvaltaren ha en försäljning av kamerabolaget klar - men det finns hinder.

Hårdvarubolaget Narrative, som säljer en liten kamera som användaren sätter på sig för att dokumentera sitt liv, begärdes i konkurs tidigare i höstas.

Den här veckan sitter konkursförvaltaren i förhandlingar med intressenter som kan tänka sig att köpa delar eller hela verksamheten.

På fredag måste bolaget vara ute ur sina lokaler i Lund, och därför är det rent praktiskt nödvändigt att få till en försäljning innan dess.

Konkursförvaltaren Erik Selander på advokatbyrån DLA Piper hoppas ha fått till en försäljning innan veckans slut. Men menar att det också finns förhållanden som försvårar.

“Det går att sälja, men frågan är om prislappen blir sådan att bankerna kommer att gå med på det. Om de tycker att betalningen är för dålig får man stycka upp verksamheten och sälja den bit för bit istället, då blir det slakt”, säger han.

En annan svårighet, förutom att bankerna som lånat ut pengar till bolaget måste gå med på priset, ligger just i själva produkten. Den som köper upp bolaget måste vara beredd att investera.

“Det gör att den kanske inte är helt enkel att sälja rätt upp och ner. Det som försvårar är tidsaspekten, att en köpare ska kunna bilda sig en uppfattning vad man kan göra med produkten. Det kommer krävas både idéer och marknadsföring", säger han.

Utöver själva kamerorna finns också en molntjänst knuten till bolaget, där bilderna är uppladdade i en bildbank. Användarna har inför konkursen uppmanats att plocka hem sina bilder. Tjänsten ägs av Amazon och betalas per månad. Vad som ska hända med den nu är i princip upp till en eventuell köpare av bolaget.

Som det ser ut i nuläget skulle Amazon också kunna stänga den eftersom den inte betalas.

“Om de avvaktar en försäljning för att visa god vilja vet vi inte, men som jag förstår det kan den släcka ner när som helst. Risken är stor för det”, säger Erik Selander.

Läs fler artiklar
LÄS MER