Förra Kinnevik-bossen Mia Brunell Livfors blir ny vd för Axel Johnson-gruppen

KinnevikD-ax

FOTO: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Som vd för Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik stöpte Mia Brunell Livfors om företaget från skog och telekom till tech och e-handel. Nu tar hon över Axel Johnson-koncernen som kan var på väg att göra samma resa.

Axel Johnson-gruppen är största ägare i matjätten Axfood, som driver Hemköp och Willys-kedjorna, samt bland annat Åhléns och sminkkedjan Kicks. Bolaget har också dragit i gång ett riskkapitalbolag vid namn D-Ax som är delägare i magasinsappen Ztory.

Axel Johnson-gruppens ordförande Caroline Berg kommenterar rekryteringen av Mia Brunell Livfors på följande vis i ett pressmeddelande.

”Mias gedigna bakgrund från ledande positioner, djupa kompetens och långa erfarenhet från att bygga och utveckla verksamheter kommer att vara en stor tillgång för oss”.

Mia Brunell Livfors klipper också de band hon har kvar till Kinnevik-sfären. Det sker genom att hon lämnar sina styrelseuppdrag i Kinneviks portföljbolag, bland annat mediejätten MTG och e-handelsbolaget Qliro (tidigare Cdon).

Under sin tid som vd på Kinnevik åren 2006 till 2014 ledde hon tillsammans med ordföranden Cristina Stenbeck en omvandling där bolaget sålde av skogsbolaget Korsnäs och den ryska mobiloperatörsverksamheten i Tele2. I stället koncentrerades Kinnevik allt mer mot investeringar i tech och e-handel, bland annat tyska Rocket Internet och Zalando.

Axel Johnson-gruppen kan vara på väg att göra en liknande omvandling. Utöver ovan nämnda magasinsappen Ztory har företagets riskkapitalbolag D-Ax investerat i det digitala auktionshuset Auctionnet, samtidigt som portföljbolaget Axfood enligt våra källor vill köpa e-handelsbolaget Linas matkasse.

Läs mer