Sverige mot Finland i landskamp om techjättarnas datacenter

Breakit - Sverige mot Finland i landskamp om techjättarnas datacenter

FOTO: CLAUDIO BRESCIANI / TT/ JESSICA GOW / TT

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Apple ska bygga datahallar för 14 miljarder kronor i Danmark och och Google har redan byggt flera i Finland. Nu överväger även det svenska bitcoinbolaget KNC Miner att bygga sina nya datahallar på andra sidan gränsen på grund av de svenska elskatterna.

Den svenska bitcoingrävaren KNC Miner tog tidigare i år in 125 miljoner kronor i finansiering från bland annat den amerikanska riskkapitaljätten Accel, som bland annat var en av de första investerarna i  Facebook. Då kunde Breakit berätta att pengarna skulle användas till att bygga nya datahallar för bolagets tekniktunga verksamhet.

Men som det ser ut idag är det långt ifrån säkert att datahallarna kommer att hamna i Boden och Sverige, där bolaget redan har byggt två gigantiska hallar. På grund av Sveriges jämförelsevis höga energiskatt tittar bolaget aktivt på alternativ som Finland och Island.

KNC Miners vd och medgrundare Sam Cole berättar nu att han för samtal med den svenska regeringen i hopp om att få till en energiskattereglering som påminner om grannländernas.

”Vi vill inte flytta, men för oss står det mellan att stanna i Sverige och betala mer eller flytta hallarna till Finland och betala mindre. Där har de en skattereduktion för datacenter”, säger Sam Cole.

Att techbolag väljer bort Sverige när det kommer till att bygga datahallar har hänt förr.

Trots landets gynnsamma, kyliga naturförhållanden etablerade Apple tidigare i år ett datacenter i Viborg i Danmark och ett på Irland för totalt 14 miljarder kronor – istället för i Sverige. Apples vd Tim Cook beskrev den satsningen som bolagets dittills största investering i Europa. 

Huruvida energiskatten var avgörande i just det fallet är inte klarlagt, men att det var en bidragande faktor är en lågoddsare. I Danmark betalar datacenter cirka 0,5 öre per kilowattimme – i Sverige är motsvarande siffra 19,2 öre per kilowattimme.

I fallet KNC Miner hävdar Sam Cole att de kommer att spara mellan 30-40 miljoner kronor på att bygga sina hallar i Finland istället för Sverige.

”Det skiljer ungefär 20 procent i skatt”, säger han.

Om bolaget beslutar sig för att bygga datahallarna på finsk mark kommer KNC Miner att upprätta ett dotterbolag som sköter den finska verksamheten – och således även betala skatt där.

”I dag har vi hela vår verksamhet i Sverige, och vi vill inte flytta. Men förändras det inte så tvingas vi lägga hallarna på andra sidan gränsen i norra Finland.”

Huvudkontoret kommer dock oavsett att ligga kvar i Sverige.

Läs fler artiklar
LÄS MER