Hon ställer dödsviktiga frågor om robotar - som ingen vågar ställa

Breakit - Hon ställer dödsviktiga frågor om robotar - som ingen vågar ställa

Telia Företags inspirationsmorgon ”Before Business” gästade idag Stockholm – på scen stod robotforskaren Danica Kragić.

Etiska frågor måste diskuteras – innan vi kan införa teknologin

Hon är professor i datalogi och bland annat vice skolchef för ”Skolan för datavetenskap och kommunikation” vid Kungliga tekniska högskolan. Dessutom forskar hon kring robotar, ett ämne som hon behandlade i sin avhandling redan 2001. Danica arbetar mycket med utbildning och sitter med i både Kungliga Vetenskapsakademien och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

Under sitt framförande på frukostmötet med den digitala roboten #ailet berättade hon om hur den tekniska framtiden kan se ut, även om varken politiker eller filosofer är där i sina tankar ännu.

"Robotar har funnits väldigt, väldigt länge. Människor har alltid velat bygga maskiner som gör våra liv lättare och våra jobb mer effektiva. Det är inte något nytt, vi drömmer om samma sak, maskiner som hjälper oss att göra våra jobb enklare", konstaterade Daica Kragić.

Robotar har under ganska lång tid kunnat göra saker bättre än människan. Att sätta ihop en bil är ett exempel. Frågan är om robotar kommer att utvecklas till att bli bättre än människan i alla avseenden. Danica Kragić menar att mycket av lösningarna för “framtidens robotar” redan finns. Och att det nu mest handlar om hur man använder sig av dem.

"Det finns många gammaldags frågor innan man kan införa teknologin. Låt oss säga att all trafik är är självkörande. Om det kommer två bilar mot varandra i en korsning och en kvinna med en barnvagn kommer emellan. Det är fyra personer i den ena bilen och en i den andra. En av dem har dödlig cancer, en är gammal. Vem ska då dö? Allt baseras då på en helhetsbild", konstaterar hon och summerar:

"Det är inte riktigt okej att ens prata om det här ännu, varken politikerna, eller filosoferna eller lagen är där ännu".

Kan du inte närvara på plats kommer Telia lägga ut ”best of” på telia.se/ailet

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits redaktion utan av kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se

Läs fler artiklar
LÄS MER