Lade AK47:an på hyllan - nu vill Heaton bygga det bästa (bo)laget

Ninjas in pyjamas Xtrfy Ninjas in games
Lade AK47:an på hyllan - nu vill Heaton bygga det bästa (bo)laget

Emil "HeatoN" Christensen Foto: Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Reporter

En skada i foten blev början till legendstatus inom esport och miljonföretaget Ninjas in Pyjamas. Men vägen dit har kantats av både familjetragedier och brott.
"Jag trodde jag skulle hamna i fängelse", säger Emil "Heaton" Christensen.

"Är du också? Nähä, vad då är du Djurgårdare? Du är AIK:are. Eller?"

Det är Emil "Heaton" Christensen som gissar “mitt” klubblag.

Med kläder på syns inte hans sympatier - men på bröstet har han tatuerat både en Hammarby-flagga och två automatvapen, modell AK47.

Fotbollslaget i hjärtat och favoritvapnet i datorspelet Counter-strike. 

Vi sitter på konferensrummet hos hans agentur Orlando John i Stockholm. Telefonen går i ett när vi inleder intervjun.

Runt midjan har Emil (för det är så han vill bli kallad) Christensen ett brunt läderskärp med ett spänne som ser ut som ett H i guld.

“Jag tog namnet från märket Heaton som tillverkar ishockeyutrustning” förklarar han.

Förutom att vara storägare i e-sportlaget Ninjas in pyjamas Gaming och dess dotterbolag Xtrfy, som tillverkar möss och tangentbord för spelare, är Emil Christensen idag främst aktuell med podcasten "Esport-podden". Han har nyligen även tagit klivet in i det mediala finrummet och avslutat inspelningen av SVT:s serie "Mästarnas mästare" i Portugal.

"Esporten är på allas tunga just nu, men det är fortfarande en omogen bransch och många vet inte hur de ska göra affärer med esport och vilka man ska kontakta."

De senaste åren har esporten, som är ett samlingsbegrepp för tävlingar som utförs på dator eller via spelkonsoler, gått från att ha varit en subkultur till få någon form av acceptans i Sverige. För fem år sedan bildades den första esport-baren Barcraft STHLM och 2012 direktsände SVT finalmatcherna från Dreamhack-turneringen. Jättar som exempelvis MTG har investerat miljardbelopp i segmentet, samtidigt som både spelbolag och hungriga startups vill kapitalisera på framfarten.

Aftonbladets Sportbladet bevakar numera esport som vilken idrott som helst.

Men än så länge är det inte vilken idrott som helst, menar Emil Christensen. Enligt honom halkar Sverige efter länder som Ryssland och USA på grund av att Riksidrottsförbundet ännu inte har öppnat upp för esporten som en riktig sport.

"Får vi in esporten i riksidrottsförbundet så kan vi börja organisera, redan från gräsrotsnivå. Annars kommer vi att bli omkörda av andra länder som redan satsar på ungdomarna", förklarar han.

Emil Christensen lag Ninjas in pyjamas, ofta förkortad till Nip, grundades 2000 och har sedan dess kammat hem ett stort antal mästerskap och priser. I dag består Nip av ett framgångsrikt lag inom Counter-strike: global offensive och ett nyligen värvat lag i spelet Overwatch.

Det som en gång var ett hobbylag har genom åren utvecklats till att bli ett kraftigt växande bolag. Under fjolåret nådde Ninjas in pyjamas gaming sin rekordomsättning på närmare 18 miljoner kronor och med ett resultat på knappa 700.000 kronor. Det kan jämföras med 2014 som hade en omsättning på närmare 8 miljoner kronor.

Intäkterna kommer bland annat från sponsorskap, försäljning av merchandise, som kläder, chips och energidrycker, och datortillbehör.

Breakit kunde nyligen även avslöja att Ninjas in pyjamas tagit in nya investerare i en affär som värderade bolaget till 105 miljoner kronor. 

"När vi startade Nip gick det trögt ekonomiskt. Men vi visste att esport skulle bli stort och att pengarna skulle börja rulla in någongång."

Men att Emil Christensen skulle bli legendaren "HeatoN" var inte självklart och vägen till framgång har varit allt annat än rak.

*****

Året var 2000 i Huddinge, en kommun söder om Stockholm. Den då 17-årige Emil Christensen var mitt uppe i en lovande hockeykarriär. Men en skada i foten ledde till att han fick vila från träningen.

"Counter-strike hade precis lanserats och jag var hemma och uttråkad. Behöver jag säga att jag fastnade helt för spelet?", säger Emil Christensen och ler.

Skridskorna hamnade på hyllan och även gymansiestudierna.

"Farsan blev helt fly förbannad för att jag la av med ishockey och morsan ville att jag skulle skaffa mig utbildning. Det var ständiga bråk hela tiden"

Vändningen kom när föräldrarna såg sonen på CNN 2001. Tillsammans med sitt lag Nip hade Emil Christensen tagit hem det första världsmästartiteln i Counter-strike.

"Det var då de förstod hur stort det var och att jag var duktig. Efter det har de alltid stöttat mig och det har betytt enormt mycket för mig. Jag skulle aldrig ha kommit så långt utan dem."

Mellan åren 2000 och 2006 var Emil Christensen rankad som världbäst i världens största spel och reste hela världen runt för att spela stora turneringar med laget SK Gaming.

"2003 var det bästa året. Vi vann både dataspels–VM och OS i Seoul. Det var tusentals som satt i läktaren och tittade, det var häftigt."

Segern gjorde att Emil Christensen sågs som en superstjärna och skapade uppståndelsen vart han än gick.

"Vi var på pr-resa i Kina efter segern. När vi kom av planet, i mjukisbyxor, möttes vi av hundratals fans. De skrek och grät och vi fattade ingenting. Vi var tvungna att hålla presskonferens på flygplatsen eftersom det gick inte att ta sig fram. En annan gång så var vi på Pekings flygplats ", säger han och fortsätter:

"Vid ett annat tillfälle kom det fram polismilitärer till oss. Vi tänkte: "Hjälp vad har vi gjort nu?!" Men de ville bara ha våra autografer och tog fram sina block."

I Sverige blir det inte lika kaosartad när Emil Christensen är ute bland folk. Men det händer nästan varje dag att någon kommer fram till honom, berättar han.

Efter sex gyllene år i esportvärlden började Emil Christensen dock märka en förändring.

"Mina reflexer var inte lika snabba som förut och jag kunde inte läsa av spelet lika snabbt heller. Pensionsåldern för en esportare ligger runt 26-27 år."

2007 blev året då Emil Christensen la musen och vapnet på hyllan. Laget splittrades och verksamheten lades ner.

“Det var faktiskt skönt att lägga av eftersom jag spelade i 10-12 timmar per dag. Det var det enda jag gjorde.”

Han höll sig dock kvar i esportvärlden och for iväg till USA där han var manager för ett lag i ett år. Därefter åkte han till Taiwan och började utveckla produkter för dataspel för märket Zowie. 

Fem år efter att Nip splittrades gjorde Emil Christensen comeback med ett nytt esport-bolag och blev manager för en ny version av laget Ninjas in pyjamas.

Men 2012 drabbades han av en familjetragedi. Hans mamma gick bort i sviterna av en magsjukdom.

"Jag hade en jättemörk period då, drack väldigt mycket och ville inte gå upp ur sängen. Hade ingen livslust alls. Det kom med en tuff situation och esporten var lite på dekis i alla fall i Sverige, det var mycket tuffa saker i livet och jag gjorde en del dumma investeringar och allt kom som en smäll på käften."

Den tuffa situationen som Emil Christensen nämner var när det nybildade bolaget Stockholm Esport production försattes i konkurs efter att han och den andra ägaren åtalades för bokföringsbrott.

"Jag var väldigt rädd och trodde att jag skulle hamna i fängelse."

Brottet var att bolaget betalat ut spelarnas löner utan att betala arbetsgivaravgifter. 

Det blev en fällande dom. Emil Christensen klarade sig med dagsböter. 

"Jag trodde hela tiden att han hade skött allting korrekt och frågade flera gånger om allting var bra. Men sanningen var att han hade gått in i väggen, flydde till Thailand och det var så allting uppdagades. Jag försökte rädda situationen, men det var bortom all räddning."

Innan Stockholm Esport production försattes i konkurs plockades spelarna i laget Nip upp av det nuvarande bolaget Ninjas in pyjamas gaming. Bolaget grundades med Digilife och Emil Christensen som storägare.

“Alla frågor som gäller bolaget får du ta med vd:n Hicham”, säger Emil Christensen.

Frågorna som gäller är årets omsättning och planerade finansieringsrundor. Men även ryktena kring obetalda löner och prispengar till spelarna och varför Ninjas in pyjamas gaming förre vd tvingades lämna bolaget.

“Uppgifterna kom ut i samband med att den förre vd:n fick lämna bolaget på grund av att han inte var kapabel att kunna styra Ninjas in pyjamas gaming. Att vi inte betalade löner eller prispengar stämmer alltså inte och inga spelare har heller lämnat bolaget”, säger Hicham Chahine till Breakit.

I våras tog bolaget in 5 miljoner kronor i en nyemission. Emil Christensens innehav värderas till strax under 43 miljoner kronor.

Hur mycket bolaget kommer att omsätta i år är inget som Emil Christensen eller vd:n för bolaget vill berätta. Mer än att Ninjas in pyjamas kommer att slå fjolårets omsättning med råge.

Sedan början av året sitter Ninjas in pyjamas i nytt huvudkontor i Landskrona tillsammans med dotterbolaget Xtrfy och Emil Christensen flyttade med.

Hur kommer bolaget Nip att utvecklas i takt med att esporten växer?

"Vi kommer fortsätta i samma roll, med att sälja brands och inleda olika samarbeten. Vi kommer att driva bolaget på samma sätt som en fotbollsklubb. Nästa år kommer vi att försöka starta en ungdomssektion. Det är just ungdomsprojekt jag brinner för och vill satsa på."

Vad tror du om esporten den närmaste tiden?

"Utvecklingen går framåt och även prispengarna. I dag kan vinsten ligga på 1,5 miljon kronor, vilket är tre gånger så mycket som för två, tre år sedan. Spelare köps upp som vanliga fotbollspelare, fast summan på 15-20 miljoner kronor är förstås något lägre."

"Jag tror att om 10 år så kommer e-sport ses som vilken sport som helst och vi kommer kunna se olika spelmästerskap som vilken fotbollsmatch som helst."

Läs fler artiklar
LÄS MER