Stanford-trions nya drag - skriver avtal med jätten Volkswagen

Verbling
Stanford-trions nya drag - skriver avtal med jätten Volkswagen

Verblings medgrundare Mikael Bernstein, Gustav Rydstedt, Jakob Jolis. Foto: Press

Viviana Canoilas

Reporter

Svenskarna bakom språktjänsten Verbling inleder nu en satsning på storbolag – och storbolag som Volkswagen och Inditex har redan sajnat.

Vi har tidigare skrivit om plattformen Verbling som via videosamtal kopplar ihop lärare med elever som vill lära sig språk. Bakom startupen, som grundades för fyra år sedan, står svenskarna Jacob Jolis, Mikael Bernstein och Gustav Rydstedt.

Affärsmodellen fungerar som så att lärarna själva väljer hur mycket de vill ta betalt per lektionstillfälle. Verbling tar därefter en procentsats på varje transaktion, vanligtvis 15 procent.

I början av året tog medgrundarna in 4,4 miljoner dollar, motsvarande 37 miljoner kronor, från bland annat Draper Fisher Jurvertson och Sam Altman på Y Combinator.

Nu har Verbling använt en del av pengarna till sin nya satsning – som vänder sig till storbolag. Bilkoncernen Volkswagen Group och klädjätten Inditex, som bland annat äger modekedjan Zara, har redan skrivit på ett avtal med Verblings.

Varför storbolag? 

"Idén kom när några av våra användare som jobbade på bolagen frågade om Verbling hade en liknande språktjänst fast för större organisationer. Vi hade det inte då, men tänkte att vi skulle kunna skaffa en sådan", säger Jacob Jolis.

Med Volkswagen, som har över en halv miljon anställda, och Inditex i ryggen började svenskarna bygga ut en tjänst som var anpassad för större organisationer. 

I dag lanseras tjänsten.

"Många bolag har förstått vikten av att det är bra att anställda kan språk som de kan använda globalt och lokalt. De har försökt hitta olika lösningar och använt sig av den gamla modellen där en fysisk lärare har kommit till arbetsplatsen. Men det har nästan aldrig gett något bra resultat", säger Jacob Jolis. 

Varför kommer ni att lyckas bättre? 

“Lektionerna är fortfarande på individnivå och är mellan läraren och eleven. Medarbetaren kan själv bestämma när lektionen ska ske. När det sker på gruppnivån få man problemet att nivåerna är olika hos eleverna och det bli också svårare att styra upp en lämplig lektionstid där alla kan närvara”, säger Jacob Jolis och tillägger:

"Vi kommer nu arbeta hårt för att hjälpa till att förverkliga våra kunders internationella ambitioner. Vi vinner när de vinner och därför är samrarbetet tätt."

Några siffror på hur mycket satsningen har gått på får jag inte veta mer än att tjänsten utvecklats internt på Verblings kontor i San Francisco. 

Förutom satsningen har Verbling nu nått en milstolpe.

"Vi har i dag nått en miljon användare, vilket känns jättebra. Som ett kvitto på hir hårt vi arbetat för att samla världens mest eftertraktade språklärare på en och samma plats", säger Jacob Jolis. 

De tre grundarna av Verbling träffades på det prestigefyllda universitetet Stanford University, som ligger i Palo Alto, strax utanför San Francisco. Gustav Rydstedt, bolagets CTO, hamnade där efter att han fått ett stipendium för att spela amerikansk fotboll på skolan. Även Jacob Jolis har ett stipendium att tacka för sin tid på skolan.

Läs mer om deras historia här.

Läs mer

Verbling köps upp av Busuu: "Det känns otroligt roligt"

Nya SaaS-stjärnan Opter till börsen – "Vi vill vidga vår ägarkrets"

Efter Aegirbios miljardbud på Dynamic Code – stort missnöje i ägarledet

Läs fler artiklar
LÄS MER