Ljög för föräldrarna och hoppade av skolan - nu cashar trion in

Servicefinder Schibsted
Ljög för föräldrarna och hoppade av skolan - nu cashar trion in

Erik Wisterberg

Reporter

Till föräldrarna sade trion att de pluggade på högskolan. I själva verket byggde de ett internetbolag från ingenting i en källare – och tog blancolån för att täcka förlusterna.
Nu blir Servicefinder-grundarna Jeffrey Singh, Vishal Nanda och Aleksandar Goga mångmiljonärer.

Vishal Nanda växte upp i Husby. I Tensta, i slutet av den andra grenen av blåa linjen, hade Jeffrey Singh sitt barndomshem. Söder om stan, på tunnelbanans röda linje, levde Aleksandar Goga i Sätra.

De hade alla fått höra samma mantra från sina föräldrar: En bra utbildning är nyckeln till framgång i Sverige. Inte att satsa allt på ett oprövad kort, hoppa av skolan och ta privata lån för att försöka starta ett internetbolag. 

”Det fanns inte i deras register. Vi var andra generationens invandrare och det som gällde var att gå klart skolan och skaffa en trygghet”, säger Aleksandar Goga.

Breakit träffar honom och de andra två grundarna av Servicefinder kort efter att Schibsted gått ut med att bolaget köper resterade 30 procent av företaget.

Huvudkontoret på Stureplan 4c är fjärran från den avgasosande källare där trion startade sin resa för tio år sedan.

Köpeskillingen är hemlig. 

Men enligt Breakits uppgiftslämnare, med insyn i liknande affärer, har Schibsted köpt ut grundarna till en värdering på 300-320 miljoner kronor, vilket speglar 10 gånger årsvinsten.

Det skulle innebära att Jeffrey Singh, Vishal Nanda och Aleksandar Goga i dag får dela på 90 miljoner kronor. 

Varken Schibsted eller grundartrion vill dock kommentera köpeskillingen.

”Vi har jobbat med detta i tio år – en tredjedel av våra liv. Nu har vi visat att Servicefinder kunde bli lönsamt och det största bolaget i sin nisch. För att vara rakt på sak fick vi ett jäkligt bra erbjudande från Schibsted som vi inte kunde tacka nej till”, säger  Vishal Nanda.

Klart är att grundarna nu lämnar sin skapelse helt nästa vår, efter en inlåsningsperiod på sex månader.
”Vi har sagt upp oss. Som entreprenörer känner vi att vi vill göra fler resor. Nu stänger vi det här kapitlet”, säger vd:n Jeffrey Singh.

***

Året var 2006 när trion började fila på idén bakom Servicefinder. De hade ett gemensamt förflutet som säljare på mobiluppstickaren Tre – och pluggade it på olika utbildningar i det framväxande techklustret i Stockholmsförorten Kista. 

Det var i alla fall vad de sade till sina föräldrar. 

I själva verket hade Jeffrey Singh, Vishal Nanda och Aleksandar Goga blivit alltmer uppslukade av en gemensam idé. 

Bolag som Prisjakt hade gjort det möjligt att jämföra tvättmaskiner och platt-tv-apparater i detalj. Men för de riktigt stora utgifterna, som hemrenoveringar, fanns inget nätbaserat sätt för privatpersoner att komma i kontakt med tjänsteleverantörer.

”Vishals föräldrar höll på att bygga en villa. Samtidigt pratade vi med vänner och bekanta som alla hade svårt att hitta företag inom just bygg. Det fanns då inget nätbaserat sätt att hitta hantverkare, utan det byggde helt på personliga rekommendationer från till exempel kollegor”, säger Aleksandar Goga.

De började scanna marknaden – och hittade ingenting. 

En fredag efter skoldagens slut började trion jobba frenetiskt. 

Kvällen blev till natt. På lördagen fortsatte de att försöka hitta ett svar på hur en nätbaserad hantverksguide skulle kunna se ut. 

Under söndagskvällen tog Jeffrey Singh, Vishal Nanda och Aleksandar Goga sitt beslut. 

”Vi kom överens om att vi lägger av med plugget. Under den helgen bestämde vi oss för att vi skulle fixa en sajt som gjorde det enkelt och tryggt att välja hantverkare”, säger Aleksandar Goga.

De nyblivna entreprenörerna valde dock att hålla sin vision hemlig för sina närmaste.

”Vi kommer alla tre från familjer där det inte var naturligt med entreprenörsskap”, säger Jeffrey Singh.

Föräldrarna trodde att de gick till skolan varje dag. Istället satt de i en källare på Norr Mälarstrand 60 – en bra adress men i vad som såg ut som ett gammalt cykelförråd – och började bygga upp sitt bolag. 

”Vi gick någonstans på morgonen varje dag, men det var inte till skolan”, säger Aleksandar Goga.

***

I november 2006 släpptes Servicefinders första sajt. Startkapitalet – de 100.000 kronor som på den tiden krävdes för att skapa ett aktiebolag – plockades från besparingarna från tiden som säljare på Tre. 

Det räckte givetvis inte långt. 

Jeffrey Singh, Vishal Nanda och Aleksandar Goga skulle under de kommande åren ta stora privata  blanco-lån för att täcka Servicefinders initiala förluster. 

Långivarna tittade på deras tidigare deklarationer, där säljlönerna från Tre gav en positiv bild av deras ekonomi. 

Samtidigt jobbade trion utan lön. 

”Då hade vi ingen aning om hur komplext det skulle vara att få det att funka. Vi var tvungna att kriga i tio år för att få svenska folket att lita på vår tjänst, och förändra hantverkarnas inställning till digitala tjänster. Att nå kritisk massa med en marknadsplats är väldigt svårt”, säger Vishal Nanda.

De började söka finansiering för att kunna växla upp. 

Riskkapitaljättar som Creandum tyckte att idén var intressant, men gav kalla handen. Grundartrion hade inget track record, ingen riktig utbildning – och var alla tre drygt 20 år gamla. 

Dani Evanoff, som byggt sin förmögenhet via Karamellkungen-utmanaren Godisprisen, var dock ett undantag. 2009 gjorde han en ängelinvestering i Servicefinder, som då började söka efter en mediepartner med marknadsföringsmuskler. 

I januari 2010 gick mediejätten Bonnier in, och tog 17-procent av det unga bolaget. Med på tåget fanns även finansmannen Anders Landelius.

”Vi gick ut hårt med marknadsföring i tv och på bio. Utan större riskkapitalinvesteringar behövde vi en stark mediepartner”, säger Jeffrey Singh.

Under tiden hade bolaget klivit upp ur källardunklet till sitt första ”riktiga” kontor på Sveavägen i centrala Stockholm. 

”Vår vision var att vi en dag skulle ha ett kontor med glasväggar. Det var hur vi tänkte oss att ett riktigt bolag hade det”, säger Aleksandar Goga.

Tiden hos Bonnier blev dock kort. Den börsnoterade mediejätten Schibsted, besjälad av att bygga ett digitalt ekosystem av tjänstebolag, fick upp ögonen för Servicefinder.

2011 köpte Schibsted ut värsta konkurrenten Bonnier, och affärsänglarna, i en affär där 70 procent av Servicefinder hamnade i Schibsteds ägo. 

”Vi är en av ganska få affärer som gjorts mellan Schibsted och Bonnier efter TV4-köpet. För vår del var Schibsted en bättre långsiktig ägare i och med deras ekosystem av digitala tjänster. Vi kände också att de verkligen förstår entreprenörer”, säger Jeffrey Singh.

***

Fem år senare kallar sig Servicefinder för den största tjänsteförmedlaren i Sverige. Detsamma gör den Kinnevik-ägda konkurrenten Offerta.se. Den tuppfäktningen har olika utgång beroende på vilket nyckeltal man tittar på. 

Servicefinder pekar på sin omsättning – och rörelsemarginal på över 40 procent. Offerta, som ännu inte har uppvisat lönsamhet, menar att de är störst sett till volymen av uppdrag som förmedlas. 

Under åren har konkurrenter kommit och gått. Något som gjort avtryck på Servicefinders interna kyrkogård, i form av en tavla med dödsrunor.

”Många har gett upp och vi hade en ’rest in peace-tavla' här på kontoret. Det har hela tiden varit ett krig för vem som skulle överleva. Vi visste att det fanns plats för en stor aktör och kanske en tvåa på marknaden. Vi har lyckats bli störst i Sverige”, säger Vishal Nanda och fortsätter:

”I den här branschen blöder de flesta pengar. Det gjorde vi också innan vi hittade rätt i vår affärsmodell”.

Innan Breakit träffar grundartrion har de precis meddelat sina anställda att deras tid på bolaget går mot sitt slut. Jeffrey Singh, Vishal Nanda och Aleksandar Goga stannar kvar som rådgivare under en övergångsperiod, medan en ny vd rekryteras. 

Sedan väntar nya utmaningar. 

De tre vännerna ska dock hålla ihop även framöver. Nu som investerare i nya, unga, bolag som vill bygga något stort. 

”När vi nu har mer tid och kapital vill vi ge tillbaka till svenska startups. Vi letar efter starka entreprenörer där vi kan bidra med vår kunskap och våra erfarenheter”, säger Vishal Nanda

Vad säger era föräldrar i dag om ert val att hoppa av skolan?

”De är väldigt stolta”, konstaterar Jeffrey Singh.

Läs fler artiklar
LÄS MER