Därför har Pär-Jörgen Pärson blivit stammis i Vita huset

Northzone USA Vita huset
Därför har Pär-Jörgen Pärson blivit stammis i Vita huset

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT samt Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Northzones stjärninvesterare Pär-Jörgen Pärson är enda icke-amerikanen som bjudits in av Obama för att diskutera hur gig-ekonomin och AI kommer förändra arbetsmarknaden. “Startup-världen har mycket större politisk tyngd i USA än i Sverige”, säger han.

Vid två tillfällen den senaste tiden har en grupp på 30 entreprenörer och riskkapitalister bjudits in till Vita huset i Washington för att föra rundabordssamtal om framtidens arbetsmarknad. Den enda på plats som inte varit amerikan är Northzones Pär-Jörgen Pärson.

Skälet till samtalen är att den amerikanska regeringen vill ha input kring företagens perspektiv på hur arbetslivet förändras när gig-ekonomin (att man inte har en fast anställning, utan hoppar runt på olika gig) växer fram, samtidigt som AI och olika botar väntas ta över allt fler arbetsuppgifter.

“Vi vc:s ser många initiativ, många fler än de som får stora rubriker. Därför har vi en möjlighet att ge en indikation på vad som är på gång och kan ge förslag på vilka frågor som man måste fundera på”, säger han.

Besöken har även inneburit att han har träffat president Barack Obama.

“Han är en otroligt imponerande person, extremt närvarande och genuint engagerad i frågan trots att han är på väg ut nu”, säger Pär-Jörgen Pärson.

När Obama lanserade sin sjukvårdsreform Obamacare kraschade hemsidan första dagen. Som en krisåtgärd tog myndigheterna då in ett team på 30 IT-experter från bolag som Google och Facebook för att lösa problemet - vilket skedde rekordsnabbt. Det har lett till att ett “swat-team” inom data på 250 personer numera enbart jobbar med att lösa den typen av problem.

“De har blivit en enormt stor framgång, de har gett sig på massa problem i statsapparaten, inte bara data-problem. Just nu tittar de på problemet att krigsveteraner dör (i förtid) i större omfattning än andra, samtidigt är det de som får mest stöd i form av sjukvård och sociala försäkringar”, säger Pär-Jörgen Pärson.

Nu efterlyser han något liknande på hemmaplan.

“Sverige borde verkligen sätta igång något liknande. Det räcker inte att bara ha en IT-kommission som sitter och tycker saker ibland”, säger han.

Kommer det bli fler besök i Vita huset framöver?

“Presidentperioden börjar löpa mot sitt slut, de sätter ihop ett memo nu kring det här. Så vi får se vad som händer under nästa presidentperiod. Men generellt har startup-världen mycket större politisk tyngd i USA än i Sverige, nästan alla nya jobb här skapas av startups. I New York är det med god marginal en större jobbskapare än både finans-, mode- och mediebranschen”.

Läs fler artiklar
LÄS MER