Östbergs Delivery Hero köper turkisk matsajt för 5 miljarder

Östbergs Delivery Hero köper turkisk matsajt för 5 miljarder

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Matleveransjätten med den svenske medgrundaren Niklas Östberg vid rodret köper konkurrenten Yemeksepeti för en rekordsumma.

Delivery Hero har sitt ursprung i den svenska matjänsten Onlinepizza, som Niklas Östberg var med och grundade.

Han tog dock steget vidare till Tyskland där han 2011 startade Delivery Hero Det slutade med att Delivery Hero ett år senare köpte Onlinepizza.

Därmed lämnade de andra svenskarna Erik Byrenius, Per-Anders Bjelkstål, Ulf Engstrand och Dan Castillo verksamheten.

Sedan dess har Delivery Hero förvärvat andra tjänster som levererar färdigmat i hög takt. I somras köpte företaget Latinamerikas största matbeställningstjänst PedidosYa och för bara någon månad sedan blev Talabat som är störst i Mellanöstern en del av koncernen.

Nu expanderar Niklas Östberg imperiet till Turkiet när Delivery Hero gör sitt största förvärv hittills. Bolaget köper turkiska Yemeksepeti för närmare 5 miljarder kronor, meddelar Delivery hero.

Affären betalas delvis med kontanter men också med aktier i Delivery Hero - en metod som matbeställningstjänsten brukar använda sig av vid förvärv.

Det är inte offentligt vilken ägarandel Niklas Östberg själv har kvar i Delivery Hero. Klart är att det tyska riskkapitalbolaget Rocket Internet köpte 30 procent av bolaget tidigare i år.

Delivery Hero har hittills cirka 10 miljarder kronor i riskkapital.

Vi på Breakit söker Niklas Östberg för en kommentar.

Läs fler artiklar
LÄS MER