Tesla skjuter upp leveransen för nya beställningar av Model 3

Breakit - Tesla skjuter upp leveransen för nya beställningar av Model 3

Tesla "Model 3" kommer till nya kunder först 2018. Foto: Tesla.

Erik Wisterberg

Reporter

Nya kunder får vänta tills 2018 på ”Model 3".

Trots den stora hajpen kring Elon Musks elbilsmärke Tesla rasade försäljningen i Sverige. Det kunde Breakit nyligen berätta, utifrån siffror från Bil Sweden som speglade januari till augusti

Teslas svenska informationschef Maria Lantz förklarade tappet med att kunderna inväntade SUV:en ”Model X” – som då var på väg ut i Sverige – samt den kommande budget-Teslan ”Model 3”. 

”Vi gör allt vi kan för att så fort som möjligt kunna lansera den. Vi vill att så många som möjligt ska ha möjligheten att köra en elbil”, sade Maria Lantz till Breakit. 

Nu verkar den möjligheten skjutas på framtiden för de som ännu inte beställt en bil. 

Techcrunch rapporterar att Tesla nu anger att leveransen för de som förbeställer en bil beräknas till tidigast i mitten av 2018. För tidigare beställda bilar ska leveranserna börja ske under 2017. Över 400.000 förhandsbeställningar har gjorts.

Förändringen tolkades av CNBC som att leveransen av Model 3-bilar skjutits upp "i det tysta". Det var en misstolkning, som dock gjorde att Tesla-aktien sjönk med två procent under tisdagskvällen, svensk tid, för att sedan återhämta sig. 

Glädjande för Tesla är att den svenska försäljningen nu har tagit fart rejält.

De senaste siffrorna från Bil Sweden visar 292 nyregistrerade Teslor i Sverige under september. Det är en ökning med hela 243 procent jämfört med motsvarande månad i fjol. Det innebär även att Tesla ligger på plus 5,4 procent när årets tre första kvartal summeras. 

Knappt hälften av Teslas nyregistreringar under september härrör från ”Model X”. Resten kommer från sedanen ”Model S”. 

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel upprepades det felaktiga påståendet från CNBC. Rätt är att tidigare gjorda förbeställningar inte påverkas. 

Läs fler artiklar
LÄS MER