Sök

Flic lägger stora kapitalplaner på is – stänger istället mindre runda

Raxor CapitalShortcut Labs / Flic

Ett av Flics användningsområden. Foto: press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Under 2016 har IOT-bolaget Shortcut Labs jobbat på en större kapitalrunda.
Nu stänger bolaget istället den andra mindre kapitalrundan på bara några månader.
“Det blev en enklare lösning”, säger bolagets styrelseordförande Ulf Wissén.

Knappen Flic, som fungerar som en genväg till “vad som helst”, har hajpats som ett av Svergies mest innovativa hårdvarubolag de senaste åren. Bland annat väckte bolaget stor uppmärksamhet med en “bakisknapp” som gjordes i samarbete med pizzeriakedjan Dominos. Genom att bara trycka på den smarta knappen fick man en pizza levererad hem till dörren.

I ett svep krängde Shortcut Labs – som bolaget heter – 60 000 smarta knappar.

Bolagets senaste årsredovisning tyder på att affären i allmänhet också har börjat ta fart. Produkten lanserades sommaren 2015. Fram till mars 2016 hade bolaget en nettoomsättning på 14 miljoner kronor, med en rörelseförlust på 1 miljon kronor.

Vid årsskiftet tog bolaget även in en kapitalrunda på 10 miljoner kronor från Raxor Capital och Permak Invest för att växa ännu snabbare.

Enligt en källa med insyn i Shortcut Labs började bolaget under våren att titta på att göra ytterligare en kapitalrunda. Då ska bolaget enligt uppgift växla upp rejält och ta in flera miljoner dollar.

Den stora kapitalrundan har dock låtit vänta på sig.

I somras kunde Breakit rapportera att Shortcut Labs stängt en mindre bryggfinansiering på 3,8 miljoner kronor, bland anant från Raxor och Permak Invest.

“Vi har tagit in en liten runda för att kunna fortsätta växa i det tempot vi vill. Vi har haft ett stort inflöde av partnerförfrågningar och nu tog vi in lite extra pengar för att sätta grunden för den delen av verksamheten”, sade Pranav Kosuri, marknadschef på Shortcut labs då.

Nu har bolaget fyllt på kassan ännu en gång – med 5,4 miljoner kronor.

I den nya rundan deltar – förutom befintliga ägare – bland annat amerikanska 500 startups och investerarcommunityt Hardware Club.

“Så är det med den här typen av verksamhet. Ska man öka tempot behövs man en del extra kapital”, säger Ulf Wissén, styrelseordförande för Shortcut Labs och partner på riskkapitalbolaget Raxor.

Han förklarar kapitalbehovet med att en hel del kapital binds upp i produktionen. Detta eftersom det alltid blir en lucka mellan produktionskostnad och försäljningsintäkter i hårdvarubolag.

Istället för en större kapitalrunda har man nu alltså tagit in drygt 10 miljoner kronor i två mindre rundor.

“Det blev en enklare lösning. Både vi och de andra investerarna känner bolaget sedan länge så det gick ganska lätt att få in pengarna så”, säger Ulf Wissén.

Han berättar även att Shortcut Labs har skjutit planerna på en större kapitalrunda på framtiden. När det blir är dock oklart.

“En större runda är inget man snyter ur näven. Det kräver att man sätter av bolagets finanschef och ledning över ganska lång tid. Det är väldigt resurskrävande. Vi har istället valt att fokusera på kärnverksamheten”, säger Ulf Wissén.

Läs mer