De får svenska entreprenörer att ge bort framtida förmögenheter

EQT VenturesNorrsken Foundation

Hampus Jakobsson, Erik Byrenius och Sorosh Tavakoli har alla skrivit under "the founders pledge". Foto: Sara Lindh/Johanna Ekström och privat.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Organisationen Founders Pledge vill att entreprenörer ska lova bort delar av sin framtida förmögenhet. Nu lanserar organisationen i Sverige - och redan nu har flera svenska techentreprenörer skrivit på avtalet.

Välgörenhet är stekhett inom svensk tech med Klarna-grundaren Niklas Adalberths Norrsken som den klarast lysande stjärnan.

Nu kommer organisationen Founders pledge till Sverige. Planen är att göra det lättare för entreprenörer att skänka pengar till välgörenhet. Organisationen har sitt lanseringsevent på kontorshotellet Epicenter i Stockholm tisdag kväll.

“Sverige är en riktigt spännande del av det europeiska techekosystemet och har väldigt många högkvalitativa bolag”, säger David Goldberg, grundare och vd på Founders pledge.

Organisationens idé fungerar så här:

Founders pledge riktar sig framför allt till techentreprenörer som vill göra världen bättre men kanske inte har resurserna att göra det just nu. Istället kan en entreprenör lova att ge en andel av sitt kapital till välgörenhet när hen väl säljer sitt bolag i framtiden. Man skriver på ett juridiskt dokument där man lovar att ge bort minimum 2 procent av sin “exit”, eller vinst på försäljning.

Founders pledge hjälper entreprenörerna att hitta bra välgörenhetsorganisationer genom att göra research, granskningar och kartläggningar men i slutändan är det helt upp till varje enskild grundare var man lägger sina pengar.

Redan innan lanseringen har flera svenskar skrivit på löftet. Sorosh Tavakoli, grundare av Videoplaza, Ted Persson på EQT Ventures och Skåne-profilen Hampus Jakobsson är bland de som skrivit på. Även Erik Byrenius, grundare av Onlinepizza och ängelnätverket Nordic Makers, har lovat bort delar av sina framtida vinster.

“Jag har alltid haft en ådra av att vilja göra gott och har jobbat med non-profits tidigare. Founders pledge hjälper en att göra gott på ett mer strukturerat sätt. Det passar mig utmärkt”, säger han.

Han är även en av personerna som har hjälpt till att ta organisationen till Sverige.

“Jag tycker det är ett bra initiativ och jag märker av en tydlig trend mot det här området i Sverige. Det är många entreprenörer som vill göra mer än vad man hinner”, säger han.

Även David Goldberg verkar optimistisk när Breakit pratar med honom innan lanseringseventet tisdag kväll.

“Jag tror att den absoluta majoriteten av personerna på plats kommer att involvera sig på ett eller annat sätt. Det ligger väldigt nära till hands för svenskar med den kulturen som redan finns här”, säger han.

Läs mer