Sålde Tidningskungen - nu vill han få oss att börja dela på prylar

Hygglo
Sålde Tidningskungen - nu vill han få oss att börja dela på prylar

Ola Degerfors medgrundare av Hygglo. Foto: Press

Viviana Canoilas

Reporter

Tillsammans med Axel Hellström vill Tidningskungens grundare Ola Degerfors bygga Sveriges största delningstjänst med appen Hygglo.

Att bygga bolag är inte någon främmande syssla för entreprenören Ola Degerfors. Han var exempelvis med och grundade den digitala tidningskiosken Tidningskungen med Johan Sundström 2006 - ett bolag som fem år senare köptes upp av mediejätten Bonnier.

Ola Degerfors fortsatte kvar som vd på Tidningskungen efter uppköpet, men lämnade vid årsskiftet posten. Idag är han styrelseordförande i bolaget. 

Nu är Ola Degerfors tillbaka med en ny storsatsning. Tillsammans med Axel Hellström lanserade han i somras appen Hygglo, som är en uthyrningstjänst av prylar. 

Appen kan exempelvis fungera så här: Du som behöver en borrmaskin för att sätta upp några hyllor kan hitta privatpersoner i din närhet som äger borrmaskiner som de kan tänka sig att hyra ut. 

"Du kan hitta allt från köksutrustning och hoppborgar till slagborrmaskiner, släpkärror och båtar. Det vi inte har är bostäder, utan det är prylar som vi har att erbjuda”, säger Ola Degerfors.

Tjänsten är idag endast tillgänglig i Stockholm. På fyra månader har över 1.000 användare registrerat sig och 700 objekt finns idag på plattformen. Varje dag växer Hygglo med 60 nya objekt varje vecka och enligt Ola Degerfors är man idag den största tjänsten i sitt slag i Sverige.

Affärsmodellen går ut på att ta en transaktionsavgift från uthyraren.

"Det är jättekul och i slutet av oktober ska vi börja lansera tjänsten i Göteborg, Malmö och Östergötland", säger han.

Han berättar vidare att tryggheten för användarna har varit något som de har jobbat mycket med och att bolaget därför samarbetar med Bankid.

”Det ska kännas tryggt för våra användare och med Bankid kan de vara säkra på vilka de kommunicerar med och hyr ut till eller hyr av”, säger Ola Degerfors.

Hur mycket satsningen, som grundarna själva har finansierat, har kostat vill Ola Degerfors däremot inte avslöja. Sannolikt har projektet delvis finansierat med kapital från försäljningen av Tidningskungen till Bonnier.

Enligt källor till Breakit ska uppköpet av bolaget inneburit en affär på över 170 miljoner kronor.

Uppgifter som Ola Degerfors varken vill bekräfta eller dementera.

Hur känns att driva en startup idag i jämförelse med Tidningskungen?

"Tidningskungen var min vardag i 14 år och i slutet var det ett traditionellt ledande arbete där jag var vd. Nu sitter jag här och grottar in mig i min startup, tänker på vad jag kan skapa och hur, och går in på Facebook och uppdaterar vår sida", säger Ola Degerfors och fortsätter: 

"Jag och Axel gör i princip allting själva och det är roligt att bygga upp något nytt igen."

Läs mer

Nya SaaS-stjärnan Opter till börsen – "Vi vill vidga vår ägarkrets"

Efter Aegirbios miljardbud på Dynamic Code – stort missnöje i ägarledet

Grundarna säljer mer aktier i e-handelsraketem

Läs fler artiklar
LÄS MER