Efter dataläckan – nu vill Verizon förhandla om Yahoo-köpet

YahooVerizon

Yahoos vd Merissa Meyer pressas. Foto: AP.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Vad är en läcka på 500 miljoner lösenord värd i pengar? Det lär Yahoo få svara på inför Verizon – som vill förhandla om sitt bud på bolaget.

Verizon skulle slanta upp 41 miljarder kronor för den sargade forna sökjätten Yahoo. Det stod klart redan i början av sommaren. Men nu ser den av den senaste tidens stora lösenordsläckor ut att sätta käppar i hjulet på miljardaffärens genomförande. 

I slutet av september bekräftade Yahoo att uppemot en halv miljard konto- och inloggningsuppgifter kunde ha blivit stulna

Nu rapporterar flera medier, däribland Wall Street Journal, om att Verizon signalerar att bolaget vill omförhandla sitt 41-miljardersbud. 

Centralt i frågan är om läckan utgör en tillräckligt viktig händelse i finansiell bemärkelse (material event) för det ska vara motiverat. 

Verizon-chefen Craig Silliman hävdar att det är rimligt att tro att så är fallet. Det framkom på ett möte under gårdagen, enligt Wall Street Journal. Verizons inställning är att bolaget borde kunna förändra villkoren i uppköpsavtalet med Yahoo retroaktivt. 

Enligt Craig Silliman är det upp till Yahoo att presentera bevis för motsatsen.

”Om de bedömer att det inte är så behöver de visa oss det”, säger han enligt Wall Street Journal.

Dataläckan från Yahoo ska ha skett för två år sedan, men den var inte känd när Verizon och Yahoo gjorde upp affären tidigare i år. Dataläckor från en lång rad andra amerikanska bolag, till exempel Dropbox, Ebay och Slack, har blivit kända under året. 

Läs mer