Klarna-topp blir vd på Norrsken: "Ett drömteam av människor"

Breakit - Klarna-topp blir vd på Norrsken: "Ett drömteam av människor"

Erik Engellau-Nilsson blir ny vd på Niklas Adalberths Norrsken foundation, som öppnar snart öppnar en hubb i Spårvagnshallarna. Foto: Fredric Sannebro samt pressbilder

Johanna Ekström

Reporter

Klarnas kommunikationschef Erik Engellau-Nilsson lämnar betalbolaget och flyttar hem från USA. Han blir i stället vd för Niklas Adalberths stiftelse Norrsken. Bakom beslutet ligger bland annat ett sjukdomsbesked.

Norrsken foundation är den avhoppade Klarna-grundaren Niklas Adalberths nya stora satsning på socialt entreprenörskap.

Nu plockar han in sin tidigare Klarna-kollega Erik Engellau-Nilsson som vd för stiftelsen.

“Mycket handlar om att ha med sig de bästa människorna, och Erik är best of the best, han har varit otroligt central på Klarna, att jobba med honom i ledningsgruppen var en fröjd, det här ska bli fantastiskt”, säger Niklas Adalberth.

Erik Engellau-Nilsson berättar att det var tre saker som fick honom att tacka ja.

“För det första är det en chans att bidra till att lösa stora samhällsproblem med ny teknik. Jag är övertygad om att det går att kombinera lika delar välgörenhet, riskkapital och entreprenörskap”.

“För det andra så vet jag att människorna som man jobbar med är viktigare än allt. På Norrsken finns det redan ett drömteam av människor som inspirerar mig, och det leds av en person med ett enormt stort hjärta och en vision utan dess like”, säger han.

Det tredje skälet är kanske ännu mer personligt. Nyligen fick Erik Engellau-Nilsson veta att han har tjocktarmscancer, och han ska snart genomgå en operation för att ta bort tumören.

“Som tur är upptäcktes det tidigt och förhoppningsvis kommer jag att ha ett långt och friskt liv. Men det fick mig att fundera på vad jag ville göra i livet. Allting ställs på sin spets när man får ett sådant besked, och jag kan inte tänka mig något bättre att göra än det här”, säger han.

“Jag har trivts fantastiskt bra på Klarna, det är som en extra familj, men jag kunde inte tacka nej till det här”, säger han.

Niklas Adalberth och Erik Engellau-Nilsson träffades när de båda pluggade på Handelshögskolan i Stockholm. Efter det har den senare bland annat varit med och startat en skola samt jobbat som konsult.

I drygt tre år har han jobbat på Klarna, främst i olika kommunikationsroller. Han har också suttit i bolagets ledningsgrupp. Senaste åren har Erik Engellau-Nilsson varit kommunikationschef och parallellt ansvarig för bolagets USA-lansering. Efter två år i New York, då teamet gått från fem till över hundra personer, flyttar han nu tillbaka till Stockholm.

Vad säger Klarnas ledning om ditt avhopp?
“De har förståelse för det. Jag har Sebastians helhjärtade stöd. Sen är det så klart alltid en process att rekrytera någon ny”.

Vad ser du mest fram emot med nya jobbet?
“Min dröm är att tillsammans med det här teamet skapa en organisation som löser stora samhällsproblem, både med teknik och människor. Jag kommer från en trygg bakgrund, med gratis skola och sjukvård, och är uppvuxen i ett fredligt land. Jag önskar verkligen att alla fick den möjligheten”.

“Sedan vill jag vara med och lyfta fram de entreprenörer som jobbar under Norrskens paraply och göra dem till vår tids rockstjärnor. Men 99,9 procent av allt ligger framför oss. Det ska bli spännande att se alla lösningar som kommer ur det här”, säger han.

I januari öppnar Norrsken foundation upp sitt co-workingspace på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Norrsken house beskrivs som "Europas största hubb för en bättre värld".

Läs fler artiklar
LÄS MER