De ska ta bort föräldrarnas huvudvärk – med ytterkläder

Cirqs
De ska ta bort föräldrarnas huvudvärk – med ytterkläder

Från vänster: Markus Hjelm och Douglas Heidergren, medgrundarna av prenumerationstjänsten Cirqs. Foto: Press

Viviana Canoilas

Reporter

"Vi levererar ytterkläder till dörren precis som Mathem levererar mat", säger Douglas Heidergren, medgrundare av prenumerationstjänsten Cirqs.

Det började som klagomål och suckar från en småbarnspappa och kompis till Douglas Heidergren och Markus Hjelm. Klagomålet handlade om inköp av ytterkläder, vilket var jobbigt, tidskrävande och frustrerande.

Både Douglas Heidergren och Markus Hjelm, som själva inte har några barn, såg att det fanns något att göra.

"Idén bakom Cirqs föddes ur en frustration hos föräldrar att barnen växer ur kläder snabbare än de slits och att göra sig av med plaggen som är urvuxna men fortfarande i gott skick är varken ekonomiskt eller hållbart för miljön", säger Douglas Heidergren.

Duon, som har en bakgrund inom prenumerationstjänster, började skapa en plattform som innebar hemleverans av ytterkläder från det svenska varumärket Isbjörn Sweden.

"Tjänsten Cirqs vänder sig till föräldrarna som har barn mellan ett och tio år. De får hem kläderna precis som Mathem levererar mat", säger Douglas Heidergren.

Du som förälder går alltså in på hemsidan, registrerar dig och anger barnets mått, ålder och längd. För 399 kronor i månaden får föräldrarna ett baspaket som innehåller en overall, ett fleeceunderställ, skaljacka och byxor, samt en fleecetröja som fungerar som en jacka.

"Vi följer barnets tillväxtkurva och när barnet växt ur kläderna tar vi tillbaka dem och levererar nya", säger Douglas Heidergren och fortsätter:

"På det sättet tar vi tillvara på klädernas hållbarhet."

Vad händer om kläderna går sönder?

“Vi vill att kunderna ska använda kläderna som om det vore deras kläder. Går de sönder kommer en mindre avgift att läggas på. Men vi räknar med normalt slitage och beroende på hur många som har använt kläderna innan”, säger Douglas Heidergren.

I förra veckan lanserades Cirqs efter ha testat en pilot under ett halvår. Än så länge finns tjänsten i Stockholm och grundarna har själv finansierat sin startup med egna medel.

Varför kommer ni att lyckas?

"Under tiden vi har testat tjänsten har det gått väldigt bra. Många föräldrar efterfrågar ekologiska barnkläder till ett förmånligt pris. Det kan vi erbjuda med vår tjänst", säger Douglas Heidergren.

Läs fler artiklar
LÄS MER