Tuffa tider för Schibsted – 30 miljarder upp i rök senaste året

FacebookSchibstedMarketplace

Facebook grundaren Mark Zuckerberg Foto: TT/LEIF R JANSSON/Mark Schiefelbein

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Reporter

Schibsted har rasat på börsen de senaste 12 månaderna - och raset har fortsatt efter att Facebook lanserat sin Blocket-konkurrent.

Blocket har under åren blivit en finansiell ryggrad för Schibsted, som köpte bolaget för 183 miljoner kronor för 13 år sedan.

Sedan dess har det norska mediekoncernen investerat i och etablerat Blocket-kloner i 24 olika länder.

Dessa Blocket-kloner utgör merparten av Schibsteds börsvärde, och står för en förkrossande majoritet av bolagets resultat. Under 2015 levererade köp- och säljsajterna, samlade i affärsområdet "online classifieds" 73,3 procent av Schibsteds totala rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA). Första kvartalet 2016 var siffran 90 procent, enligt Breakits beräkningar.

Men tillväxten har bromsat upp rejält. I somras kunde vi avslöja att Blockets tillväxt endast låg på ett par procent, enligt bolagets årsredovisning. Mellan 2009 och 2014 har bolaget visat som lägst en nioprocentig tillväxt under ett år.

Samtidigt har Blocket nu en ny konkurrent - och det är inte vilken som helst. Facebook lanserade förra veckan, efter en lång tid av spekuleringar, sin nya tjänst Marketplace som låter användare köpa och sälja begagnade prylar direkt i mobilappen. Utan kostnad.

Den nya konkurrensen från jätten, i kombination med de krympande marginaler, har sannolikt fått aktiemarknaden att reagera - kraftigt. För ungefär ett år sedan var aktien värd 324 kronor och Schibstedt värderades till 72 miljarder kronor.  

Idag ligger börsvärdet på 46 miljarder kronor - och har fortsätter att sjunka i stadig takt. Bara under den senaste månaden har Schibsteds aktie fallit med över 16 procent. 

I fredags backade Schibsted med 4,7 procent sedan Goldman Sachs sänkt riktkursen och plockade bort bolagets aktie från listan med starka köp-case.

Med tanke på dagens börsvärde innebär det att Schibsted har tappat närmare 30 miljarder av sitt bolagsvärde, vilket motsvarar hissnande 32 miljarder svenska kronor.

Läs mer