Nytt EU-förslag hotar svenska fintechbolag: "Obegripligt"

Breakit - Nytt EU-förslag hotar svenska fintechbolag: "Obegripligt"

Foto: TT/Fredrik Sandberg

Viviana Canoilas

Reporter

EU:s lagstiftning för framtidens banktjänster kan hota svenska fintechbolag, varnar bland annat jätten Klarna.

EU:s nya betaltjänstedirektiv (PSD2) handlar om att skapa tydliga regler för hur tredjepartstjänster, som till exempel betaltjänsten Klarna, ska få ta del av information från banker. Det kan exempelvis röra sig om huruvida fintechbolag ska få ta del av kunddata så som gjorda transaktioner.

Men en formulering i dokumentet kan hota framtiden för techbolagen, skriver nu Di Digital . I dokumentet finns en formulering som kan tolkas som att tredjepartstjänster i framtiden ska använda separata och dedikerade gränssnitt, kontrollerade av bankerna. 

I dag använder appar som spar-appen Tink samma gränssnitt som bankens egna tjänster för att ta fram exempelvis kunddata. 

“Problemet är att bankerna har noll incitament att se till att de här gränssnitten fungerar. Det öppnar upp för att de bygger gräddfiler för sina egna tjänster, med bättre tillgänglighet och upptid”, säger Daniel Kjellén, grundare av Tink, till Di Digital. 

Även Klarna ser problematiskt på formuleringen. 

”Det enda vi söker är garantier på att få fortsätta använda de system som fungerat bra i tio års tid som fallbacklösning om de nya gränssnitten inte fungerar. För mig är det obegripligt hur man kan argumentera emot det”, säger Erik-Engellau Nilsson.

“I sin nuvarande form skulle det här döda europeisk fintech."

Förslaget ger dock möjlighet för fintechbolag att pröva sin sak i domstol. 

"Anta att systemet inte funkar som det ska. Vad ska jag göra då? Ska Tink, med 30 anställda, stämma en storbank i EU-domstolen? Jag har i praktiken ingen möjlighet att få min sak prövad”, säger Daniel Kjellén på Tink till sajten. 

Läs fler artiklar
LÄS MER