Sök

Han tar rygg på sin gamla chef - vill bygga batterifabrik i Sverige

Tesla

Peter Carlsson, vd och delägare i SGF Energy. Foto: Ann Jonasson

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Reporter

Svenske Peter Carlsson, Teslas förre logistikchef, berättar nu om sin framtida batterifabrik i Sverige – som har mötts av kritik.

Tillsammans med Panasonic håller biltillverkaren Tesla just nu på att bygga upp en batterifabrik, som väntas bli världens största fabrik till ytan, i Nevada. Tanken är att Teslas batterifabrik ska producera litiumjonbatterier.

Nu berättar Teslas förre logistikchef, som är svenske Peter Carlsson, att han också vill bygga upp en liknande batterifabrik i Sverige rapporterar Ny Teknik

Peter Carlsson, som i dag är vd och delägare i det nystartade företaget SGF Energy, berättar också att syftet med den svenska batterifabriken är för att försörja hela Europa, med batterier, enligt Ny Teknik.

"Om hela bilindustrin ska ställa om till el behövs enormt mycket batterier. Då behövs 100-150 Gigafabriker, det är en enorm omställning. Och i Europa händer i princip ingenting. Nästan alla satsningar på batteritillverkning sker i Asien", säger Peter Carlsson, enligt Ny Teknik. 

Men Peter Carlssons batterifabrik har dock mötts av kritik. Experten Lars Avellán på forskningsinstitutet på Swerea IVF, har tidigare sagt till Ny Teknik att satsningen är bra, men är kritisk till utformingen.  

"Jag tror att han siktar både för högt och inte mitt i prick. Så jag tror inte att han kommer att lyckas", säger Lars Avellán till Ny Teknik.

Han menar att ingen har hittills bevisat att det går att bedriva kommersiell och lönsam produktion av  litiumjonbatteriernas celler utanför Asien.

Läs mer