Gofrendly - appen som ska hjälpa kvinnor att hitta nya kompisar

Gofrendly Veckans Break?
Gofrendly - appen som ska hjälpa kvinnor att hitta nya kompisar

Ulrika Lilja och Claudia Gård har grundat Gofrendly.

Johanna Ekström

Reporter

“Jag kände att jag skulle vilja träffa nya vänner och tänkte att det måste finnas ett smart sätt - men det fanns inte”.

Är Gofrendly veckans break? Breakit fortsätter serien där vi uppmärksammar tidiga bolag.

När Ulrika Lilja flyttade tillbaka till Stockholm efter att ha bott i San Fransisco i några år ville hon lära känna fler människor.

“Jag var runt 30, hade fullt upp i livet med barn, jobb och träning, men jag kände att jag skulle vilja träffa nya vänner och tänkte att det måste finnas ett smart sätt om man inte hinner gå på krogen eller på mingel”, säger hon.

Något sådant hittade hon dock inte, så när hon mötte Claudia Gård som upplevt samma sak, beslutade de sig för att starta en egen mötesplats. Idén till Gofrendly, en app där kvinnor kan hitta nya tjejkompisar, var född.

“Vi kände att vi får väl bygga det här själva då. Vi såg att massa kvinnor försökte hitta varandra i bloggkommentarflöden och liknande, och tänkte att så där kan man ju inte hålla på. Alla använder dejtingappar, det här är en naturlig förlängning av det”, säger Ulrika Lilja.

Appen kom ut på Appstore i veckan. Då hade 5.000 personer anmält intresse i förhand.

Ulrika Lilja har tidigare jobbat inom event- och resebranschen och Clauida Gård har bland annat jobbat som polis och butikschef. Ingen av dem har således någon IT-bakgrund. Teknisk utveckling sköts från Polen och övrig utveckling har de tagit hjälp av svenska app-utvecklaren Spoke.

Appen är enbart till för kvinnor.

“Vi förstår att män och kvinnor kan vara vänner också, men det är för att undvika att det ska bli mer som en dejtingapp. En del män blir avundsjuka på det här, men en app för dem får kanske bli nästa projekt”, säger Ulrika Lilja.

Varför behövs Gofrendly?

“Livet förändras, bara för att man träffade en viss klick vänner i skolan är det inte säkert att man utvecklas åt samma håll. Man behöver träffa folk som är i samma livssituation, man får barn tidigt eller sent, man kanske skiljer sig, flyttar. Man kan behöva omge sig med nya människor”.

Nu är målet att börja testa appen i Sverige, få upp användarantalet och sedan utveckla den efterhand. Gofrendly är gratis för användarna. 

“Vi vet inte riktigt hur en sådan här app ska se ut, eftersom det inte redan finns någon. Vi försöker identifiera vad användarna vill ha, i nuläget har vi en väldigt avskalad app”, säger Ulrika Lilja.

Gofrendly har inte några planer på att ta in externt kapital i nuläget. I våras var bolaget med i Springfields accelerator, vilket innebär att de nu sitter i Springfields lokaler. Springfield investerar dessutom upp till en halv miljon i bolagen man tar in.

Hur ska ni få intäkter?

“Vi tittar på de dejtingappar som finns, vi kommer använda oss av någon befintlig modell, som partnerskap och annonsering. Men det ligger längre fram i tiden”, säger Ulrika Lilja.

Läs fler artiklar
LÄS MER