Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Kravet: Kapa Migrationsverkets handläggningstid till en månad

Artikel bild
Lars Hjälmered och Anna Kinberg Batra (M). Foto: Pressbild Riksdagen samt Jessica Gow/TT.

Moderaterna hör techbolagens klagan. Nu kräver partiet en maxgräns på 30 dagar för ärenden som gäller arbetskraftsinvandring.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

I onsdags inledde Breakit artikelserien #SverigeBehöverKodarna. Samtidigt som Sveriges framtidsbolag skriker efter kompetens leder byråkratin till stora problem.

Förutom enskilda fall, som Tayyab Shabab och Justin Phelps, vittnar techbolagen i Sverige om en enskild faktor som hämmar deras tillväxt. 

Det handlar om Migrationsverkets handläggningstider. 

• Eftertraktade utvecklare från andra länder kan få vänta mer än ett halvår på arbetstillstånd. Behöver ansökan kompletteras innebär det ytterligare månader av väntan.

• Även att förlänga ett existerande arbetstillstånd kan ta uppemot ett år.

Moderaterans näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered har läst Breakits artiklar, och tycker att situationen är allvarlig. 

”Vi behöver fler talangfulla personer som kommer till Sverige, och stannar här. Det är tydligt i många branscher, men kanske allra mest i it-sektorn. Då ska vi inte sabba för företagen”, säger Lars Hjälmered.

En utredning som kan påverka reglerna kring arbetskraftsinvandringen pågår nu. Migrationsverket varnar dock för att följden kan bli mer kontroller snarare än en nödvändig översyn av lagen. 

Moderaterna vill nu hjälpa både företag och arbetstagare på ett konkret sätt. I sin budgetmotion föreslår partiet att ett tak införs gällande handläggningstiden för ärenden relaterade till arbetskraftsinvandring. 

”Den maximala handläggningstiden bör inte få överstiga 30 dagar”, skriver Moderaterna i budgetmotionen som presenterades i onsdags

Det låter bra, men samtidigt som ett i dagsläget tämligen orealistiskt mål. 

Lars Hjälmered menar dock att det går att få ned handläggningstiderna genom att skapa olika flöden för enklare arbetskraftsinvandringsärenden och mer komplicerade asylärenden. 

Det är en modell som flera företag i Breakits kartläggning förordar.

”Den stora flyktingströmmen har varit Migrationsverkets stora fokus. När antalet flyktingar som kommer hit nu går ned måste man se till att en viss pott av Migrationsverkets pengar bara används till arbetstillstånd och uppehållstillstånd vid arbetskraftsinvandring”, säger Lars Hjälmered.

Samtidigt vill Moderaterna spara 500 miljoner kronor årligen genom att ”effektivisera” Migrationsverket.

Det låter svårt att på samma gång kraftigt kapa handläggningstiderna och minska Migrationsverkets utgifter. 

”Det är färre människor som säker asyl nu, då är det rimligt att minska Migrationsverkets budget. För att lyckas gäller det att ställa upp ett tydligt krav på 30 dagars handläggningstid och säkra att man avdelar en viss del av budgeten för att klara det”, säger Lars Hjälmered.

Breakit har sökt företrädare för regeringen för att höra hur de ser på frågan. 

Läs mer