Säljer i Starbreeze för 45 miljoner – ska digitalisera medierna

Breakit - Säljer i Starbreeze för 45 miljoner – ska digitalisera medierna

Erik Wisterberg

Reporter

Michael Hjorth cashar in. Här är Starbreeze-ordförandens plan för att investera i nya bolag.

Michael Hjorth, Johan Kindblom och Tomas Tivemark var när det begav sig manusförfattarna bakom SVT-klassikern ”Svensson, Svensson”. 

1995 startade trion produktionsbolaget Tre Vänner – som 2013 köptes upp av Bonnier via SF.

Michael Hjorth hade då suttit i styrelsen för det svenska spelbolaget Paradox under flera år. Och efter han sålde sitt Tre Vänner till Bonnier klev Michael Hjort in som styrelseordförande i Starbreeze, där han även haft ett betydande aktieinnehav.

Nu säljer MIchael Hjort Starbreeze-aktier för 45 miljoner kronor. Pengarna ska gå till investeringar i digitala medier, via det privata investmentbolaget Indian Nation. 

”Jag kommer från en bakgrund inom film, tv och böcker och ser stora möjligheter där i digitaliseringen. Exakt vad jag kommer att investera i är för tidigt att berätta om”, säger Michael Hjort till Breakit.

Mediekoncerner som Bonnier upplever just nu en stor omvälvning, där de analoga intäkter som utgör koncernens ryggrad är satta under hård press. 

Michael Hjort sitter kvar som styrelseordförande, och behåller ett betydande aktieinnehav, i Starbreeze. Han uppger att en stor del av hans nettoförmögenhet finns kvar i Starbreeze.

”Mitt engagemang i Starbreeze är långsiktigt”, säger Michael Hjort.

Det är Första AP-fonden som köper Michael Hjorts aktier i Starbreeze. Totalt omfattar affären 1,85 miljoner b-aktier vilket, baserat på gårdagens slutkurs i Starbreeze, motsvarar en köpeskilling på 45 miljoner kronor. 

Michael Hjort har efter affären fortfarande nära 1,5 miljoner A-aktier och cirka 0,8 miljoner B-aktier i Starbreeze.

Första AP-fonden deltog också i den riktade nyemissionen som gjordes klar under gårdagen, som innebär att Starbreeze får in 385 miljoner kronor i nytt kapital.  

Efter transaktionerna har Första AP-fonden drygt 25,5 miljoner aktier i Starbreeze, motsvarande 9,3 procent av kapitalet och 3,2 procent av rösterna.

Läs fler artiklar
LÄS MER