Därför tar Daniel Ek Spotify till börsen 2016

Spotify Goldman Sachs
Därför tar Daniel Ek Spotify till börsen 2016

FOTO: SPOTIFY

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Nya uppgifter gör gällande att musiktjänsten fått in nästan 3 miljarder kronor i riskkapital.

De senaste veckorna har uppgifterna om musiktjänsten Spotifys nya finansieringsrunda avlöst varandra i internationella affärsmedier.

Även vi på Breakit har från initierat håll fått bekräftat att Spotify ska vara på väg att ta in nästan 3 miljarder kronor för att finansiera en fortsatt aggressiv expansion.

Det är ingen enkel process för ett visserligen snabbväxande men samtidigt kraftigt blödande företag (senast kända räkenskapsåret visade Spotify på en förlust på runt en halv miljard kronor) att få in så stora summor från investerare.

Men nu tyder allt på att grundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek har lyckats. Amerikanska CNBC rapporterar att finansieringen är klar och att det är just cirka 3 miljarder kronor som kommit in till värderingen närmare 70 miljarder kronor.

CNBC rapporterar att det är via investmentbanken Goldman Sachs som den största delen av pengarna kommer ifrån. För den som är road av att spekulera i när och om Spotify kommer att börsnoteras är den sistnämnda uppgiften en viktig detalj. Goldman Sachs ska nämligen i sin tur gått vidare till några av sina stora kunder och erbjudit dem att investera i Spotify genom en ny bolagsstruktur.

Det är ett förfarande som påminner inte så lite om när Goldman Sachs hjälpte till med Facebooks sista privata finansieringsrunda i januari 2011. Då tolkades det som ett tydligt tecken på en nära förestående börsnotering, vilket också senare visade sig vara en korrekt analys.

Den typ av investerare som nu kommer in i Spotify i en relativt nära framtid ha möjlighet att sälja sina aktier på en likvid marknad, det vill säga en börs. En tung investerare som vi talat med under lördagen är också säker på sin sak:

“Inom 6 till 18 månader borde Spotify noteras. Det är absolut huvudspåret”.

Själv har jag drivit tesen att jätten Google, som äger Spotifys värsta konkurrent Youtube, borde vara den mest naturliga köparen av den svenska musiktjänsten. Jag tror fortfarande att den möjligheten finns men måste erkänna att chansen/risken för en sådan affär har minskat rejält de senaste 24 timmarna.

Vad tror du själv? Kommentera gärna här nedan.

Läs fler artiklar
LÄS MER