Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Rapport: Bankerna är "under belägring" - Swedbank värst ute

Artikel bild
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Svenska storbanker är på väg att tappa 10 miljarder i intäkter, till följd av tuffare prispress och konkurrens från fintech-bolag. Det spår SEB i en färsk analysrapport med titeln “Under belägring”.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

olle@breakit.se

Medgrundare

Grundtesen i rapporten är att 2017 blir året då digitaliseringen slår igenom på allvar i den svenska finanssektorn.

På grund av plattformar som Tink och Qapital, som samlar alla finansiella tjänster på ett och samma ställe, kommer allt färre privatkunder bry sig om vilken bank de har. Konsumenterna kommer i stället att fokusera på räntenivån, vilket leder till prispress, enligt SEB:s rapport.

Den utvecklingen väntas eskalera i takt med att det blir allt enklare att till exempel flytta ett lån till en annan bank, vilket vi nyligen har rapporterat om.

SEB spår i rapporten att de svenska storbankerna, varav SEB själva är en, kommer att tappa upp till 10 miljarder i intäkter till följd av konkurrens från fintech-startups. Det handlar om 1-5 miljarder kronor i betalningar, 3,3 miljarder i bolån, 1,1 miljarder i insättningar och 1,3 miljarder i besparingar/placeringar.

Värst blir det för Swedbank, enligt SEB:s analytiker. Detta eftersom Swedbank har störst andel privatkunder - det segment som väntas drabbas hårdast av prispressen. SEB:s analytiker ändrar därför sin rekommendation på Swedbank-aktien till "sälj".

Läs mer