Här är allt du behöver veta om prylarna på Googles event

Google Daydream View Google Home
Här är allt du behöver veta om prylarna på Googles event

Google Pixel och Daydream View.

Jonas de Lange

Reporter

Tisdag kväll svensk tid var det dags för Googles hårdvarubonanza. Vi har plockat ut de mest intressanta bitarna för dig som missade presskonferensen.

En rad nya prylar presenterades igår, tisdag, på Googles Pixel-event. I vanlig ordning när de stora techbolagen släpper nya hårdvaruprodukter hade majoriteten av informationen redan läckt ut.

Det har bland annat varit klart sedan länge att eventets huvudakt skulle bestå av just Pixel – Googles nya mobiltelefon. Sökjätten passade samtidigt på att presentera både VR-headset och en utmanare till Amazon Echo.

Google Pixel

Pixel är en ny Iphone-utmanare som ska ersätta Googles gamla Nexus-serie. Den här gången presenterades dock ingen direkt samarbetspartner utan det är bara Google själva som sätter sin stämpel på telefonen. Tidigare har telefonerna gjorts i samarbete med till exempel HTC, LG och Huawei.

Den nya telefonen kommer i två versioner. En standardvariant och en XL-variant. Den största skillnaden mellan de två verkar vara just storleken. I övrigt har båda telefonerna topprestanda i stil med konkurrenternas flaggskeppstelefoner.

I år – som ifjol – finns det svenska biometribolaget Fingerprint Cards teknologi i Googles telefon.

Daydream View

Efter succén med Open source-brillorna Cardboard presenterar nu Google ett nytt VR-headset av den lite mer robusta varianten. Bolaget vidhåller sitt fokus på mobil-VR men ger sig nu i kast med att konkurrera med Samsungs Gear VR.

Det nya headsetet kommer att komma i tre olika färger och har en medföljande fjärrkontroll som kan användas för att interagera med den virtuella världen. Det skiljer sig från Samsung som har satsat på integrerade styrmekanismer direkt på sidan av headsetet.

Google använde headsetet för att demonstrera VR-plattformen med samma namn som annonserades i våras.

Appar för Google Street View och Youtube visades upp och bolaget intygade att det även skulle finnas appar för både Netflix och HBO redo vid lanseringen.

Det var dock inte särskilt mycket tal om spel, som hittills har varit det drivande innehållet för de virtuella verkligheternas plattformar.

Headsetet släpps i november.

Google Home

AI-kampen mellan de amerikanska jättarna blir allt hårdare. Google, Microsoft och Apple har alla sina respektive röstigenkänningsappar i sina telefoner. Hittills är det dock e-handelsjätten Amazon som har legat längst fram med sin Echo-dosa.

Nu släpper Google en direkt konkurrent till Amazon Echo i form av Google Home.

I likhet med Echo tar Googles nya pryl emot röstkommandon och har integrationer för musiktjänster som Spotify och Apple Music. Den kan även kopplas ihop med en Google chromecast om man har en sådan i hemmet.

Chromecast Ultra

Chromecast, Googles lilla “lokalstreamingdosa” presenterades också i en ny version. Den uppdaterade dosan ska ha stöd för moderna videotekniker som HDR och 4K. I övrigt är det mycket samma sak som tidigare modeller. Man kopplar helt enkelt in den i TV:en och kan sedan koppla ihop sin dator med Chromecasten för att strömma video direkt från datorn till TV:en.

Google wifi

En av de kanske mest intressanta bitarna från evenemanget var sökjättens nya routersystem. Under det simpla namnat Google wifi kommer bolaget nu att börja kränga routerar som privatpersoner kan köpa tre i taget och placera ut i hemmet. Tanken är att åtgärda täckningsskuggor i hemmet genom att ha fler kontaktpunkter som ägarens uppkopplade prylar kan växla mellan.

Google har tidigare haft en liknande tjänst genom ett samarbete med routerboalget Onhub.

Läs fler artiklar
LÄS MER