Sök

Glädjebesked för Savelend – får grönt ljus från Finansinspektionen

Savelend

Ludwig Pettersson, grundare av Savelend. Foto: Press

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Reporter

"Det är givetvis en stark kvalitetsstämpel", säger grundaren Ludwig Pettersson.

I förra veckan skrev vi om det Gävlebaserade bolaget Savelend, som är ett peer-to-peer lånebolag. 

Den 25-årige grundaren Ludwig Pettersson berättade då att han ville bygga en svensk peer to peer-jätte. Målsättningen är att omsätta mellan 15 och 20 miljoner kronor i år.

Men precis som Toborrow har Savelend fått problem med finansinspektionen, FI. Savelend stod utan det tillstånd som behövs för att slussa pengar mellan långivare och låntagare.

I februari ansökte bolaget om ett undantag från tillståndsplikten och Savelend kunde under tiden FI prövade saken självt sköta betalningarna. Men när avslaget kom för cirka två veckor sedan tvingades Savelend sluta med det, vilket tvingade bolaget till att låta en tredje part, Amfa bank, förmedla pengarna.

Men nu har Finansinspektionen vänt och Savelend har fått sitt tillstånd. 

"Det är givetvis en stark kvalitétsstämpel på bolaget för såväl investerare i bolaget som långivare och låntagare. Vi fortsätter nu på vår inslagna väg med kraftig expansion under kontrollerade former och vi kommer inom kort att presentera flertalet spännande nyheter", säger Ludwig Pettersson, vd på bolaget.

Beslutet innebär att Savelend kan plocka hem hela betaltjänsten igen.

 

För att möjliggöra vidare expansion har Savelend tagit in 2,7 miljoner kronor i en nyemission innan sommaren. Bland investerarna fanns bland annat Niklas Braathen, som varit en stor investerare inom spel- och bettingsegmentet.

Läs mer