Biljätten Toyota börjar sälja robot - som är smart som en femåring

Breakit - Biljätten Toyota börjar sälja robot - som är smart som en femåring

Press / Toyota

Viviana Canoilas

Reporter

Den japanska biltillverkaren Toyota har utvecklat en "sällskapsrobot".

Det var under Tokyos motormässa förra året som roboten Kirobo Mini visades upp för första gången. Nu står det klart att Toyota börja sälja den lilla roboten någon gång under nästa år och prislappen väntas hamna på cirka 3.500 kronor. 

Tanken med Kirobi Mini är att den ska fungera som en sällskapsrobot, som kommunicerar med dig eller underhåller dina barn. Enligt Toyota har Kirobo en intelligensnivå som motsvarar en femårings och har förmågan att lära sig olika fraser.

Kameror och sensorer gör så att den kan läsa av dina uttryck. 

Att Toyota släpper en robot som saknar direkt koppling till bilindustrin (förutom att den ropar till om du lämnar den ensam i bilen eller bromsar för kraftigt) grundas i att bolaget möter utmaningar inom sitt kärnområde. På den japanska hemmamarknaden minskar befolkning och allt färre unga köper bilar.

"Produkten kan hjälpa människor att bli intresserade av Toyota, eller hjälpa oss hålla kontakten med våra kunder som har slutat använda våra fordon", säger Fuminori Kataoka, som ansvarar för Kirobo-projektet.

Roboten är en mindre version av Toyotas andra robot Kirobo, som biljätten skickade upp till rymden 2013 tillsammans med Japans första austronat Koichi Wakata. 

Läs fler artiklar
LÄS MER