Köper tillbaka Fakturabörsen från Schibsted – och byter namn

Breakit - Köper tillbaka Fakturabörsen från Schibsted – och byter namn

Roni Bicér, grundare och vd på Fakturabörsen numera Relenda. Foto: press.

Jonas de Lange

Reporter

Fakturabörsen blir Relenda när grundaren Roni Bicér köper tillbaka bolaget från mediekoncernen Schibsted.

2011 lanserade Roni Bicér sitt bolag Fakturabörsen – en plattform där företag kan sälja sina fakturor som finansieringsmetod. Fakturorna köps upp av hedgefonder och investmentbolag som använder det för att placera pengar.

Trots att bolaget var tidigit inne i fintechbranschen säger Roni Bicér att hans bolag har hamnat lite utanför startupscenens rampljus.

“Vi har varit lite bortglömda som fintechbolag. Vi är faktiskt ett av Sveriges första peer-to-peer-bolag inom fintech. Men vi har mest tuggat på och försökt bygga en bra tjänst”, säger han.

Bolaget har gått med förlust sedan starten. Förra året omsatte bolaget 3,4 miljoner kronor och gjorde en rörelseförlust på 5,8 miljoner kronor. För att täcka upp dessa har man vid flera tillfällen gjort nyemissioner.

Sedan starten har mediejätten Schibsted sakta men säkert köpt på sig allt fler andelar och äger idag 80 procent av Fakturabörsen, som ligger som ett dotterbolag under Schibsted Tillväxtmedier.

Nu har Roni Bicér tröttnat på att dela ägandet med den norska mediejätten och köper tillbaka sitt bolag för att driva det själv.

“Jag kände att jag ville driva vissa saker lite snabbare. Bland annat att ha en annan presstrategi och bli mer synliga. Jag vill växla upp och det var därför vi gjorde den här affären”, säger han.

Växla upp planerar han att göra på flera håll.

Han talar om både förvärv och möjliga samarbete med banker men vill inte gå in i mer detalj än så. Klart är dock att han räknar med att vända till vinst redan i år. Hans prognos säger att bolaget – med ett något förlängt räkenskapsår – kommer att omsätta ungefär 10 miljoner och göra en vinst på 3 miljoner kronor.

“Vi planerar även att lansera en egen fond som privatpersoner kan investera i, eftersom vi än så länge inte har låtit privata investerare använda tjänsten. Sedan påbörjar vi arbetet med att ta in en kapitalrunda på 20 miljoner kronor”, säger Roni Bicér.

Samtidigt byter även bolaget namn, från Fakturabörsen till Relenda.

“Vi ska komma ut ur skuggan som vi hamnat under med Fakturabörsen. Ett led i det är att relansera med ett lite modernare och fräschare namn”, säger Roni Bicér.

Hur mycket han köper tillbaka bolaget för vill han inte kommentera. Bolagets omsättning och andra transaktioner i branschen tyder dock på att det handlar om en affär på mellan 20 och 30 miljoner kronor.

I den senaste nyemissionen – som genomfördes vid årsskiftet – värderades bolaget till drygt 10 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER