Bildelningstjänsten Car2go tvingas lägga ner i Stockholm

Car2go
Bildelningstjänsten Car2go tvingas lägga ner i Stockholm

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Kunderna fick beskedet på fredagseftermiddagen.

Konkurensen i Stockholm kring så kallade bildelningstjänster har hårdnat betydligt det senaste året - och nu skördar konkurensen sitt första offer. Det är tyska Car2go som ger upp och lämnar Stockholm. I ett mail till sina svenska kunder skriver företaget:

"Dessvärre har vi tråkiga nyheter. car2go kommer att avvecklas i Stockholm i mitten av november 2016. Vi ser tyvärr ingen möjlighet att uppnå de målen som krävs för att fortsätta driva vår verksamhet lokalt och har därför tvingats ta det här svåra beslutet. Vi beklagar eventuella besvär och olägenheter som detta kan medföra".

Under 2014 och 2015 förlorade Car2go 37 miljoner kronor på sin verksamhet i Stockholm. Hur stora förlusterna är hittills i år har inte offentliggjorts. Omsättningen 2014 och 2015 uppgick till 9 miljoner kronor. 

Däremot stod det i den senaste årsredovisning att bolaget är beroende av en överenskommelse med Stockholms kommun angående parkeringstillstånd – "för att säkerställa en hållbar verksamhet".

En annan biltjänst med liknande tjänst är Sunfleet.

"Skillnaden är att med vår tjänst så parkerar du på samma ställe som du hämtade den. Jag misstänker att det var bristen på parkeringsplatser som blev Car2gos fall. De var i behov av få upplåtna parkeringsplatser från kommunen", säger Rasmus Trygg, Sunfleets marknadsansvarig, och tillägger: 

"Kommunen kan inte ge några parkeringsplatser, det är redan ont om dem i Stockholm. Men det är synd att Car2go försvinner från marknaden."

Om parkeringsplatser är orsaken till att Car2go tvingas lägga ner är oklart. Breakit har sökt bolaget för en kommentar. 

Via Car2go har det gått hyra en bil för några kronor i minuten för att ta sig runt i Stockholm. Efter bilturen har man kunnat  parkera på valfri parkeringsplats.

Medlemmarnas konto kommer dock att förbli aktiva för fortsatt användning i 14 europeiska städer, där Car2go finns.

Läs fler artiklar
LÄS MER