Digitaliseringen hjälper oss vara ensamma - tillsammans

Breakit - Digitaliseringen hjälper oss vara ensamma - tillsammans

Digitaliseringen av samhället är ett faktum, men vad innebär det för oss? Ett av svaren - att vi kan vara ensamma tillsammans.

Utveckling av ny teknik - och ny intelligens - kan tyckas fascinerande och skrämmande på samma gång. Efter succén på Urban Deli i Stockholm i onsdags fortsatte Before Business till Göteborg och idag till Malmö på Condeco. Handels-doktorn Kjell A Nordström pratade bland annat om Öresundsregionen och om hur digitaliseringen påverkar vårt sätt att umgås med varandra.  

”Öresundsregionen är ett av Europas mest dynamiska stadsområden. Pippi Långstrump möter Burka Avenger och Den Lilla Sjöjungfrun. Ett dynamiskt nätverk, inte bara av städer, utan av människor och kulturer. Goda nyheter, eftersom en av de saker vi vet om människans skapande - det som ibland kallas för innovation - är att mångfald är dess kraftfullaste bränsle. Kanske är detta den enda region i Norden som kan ge Stockholm en rejäl match om topplaceringen”, konstaterar Kjell A Nordström.

Fakta är att Öresundsregionen står för 26 procent av Danmarks och Sveriges BNP. I regionen finns även 155.000 studenter och 12.000 som är eller håller på att bli forskare – häpnadsväckande siffror.

”Ett urbant område är ett slags maskineri och en väldigt kontrollerad miljö. Du får inte bygga eller vara hur du vill, det finns ramar, normer och regler. Den urbana miljön är en stor maskin som i sin tur innehåller mindre maskiner som i sin tur innehåller mindre maskiner. Till slut når du den minsta maskinen som ni har i handen – er smartphone”, säger Kjell A Nordström.

Det som kännetecknar en sådan miljö är att det praktiseras något som vi inte tidigare har sett.
”Vi kan leva ensamma tillsammans och tillsammans ensam med hjälp av teknologi och digitalisering. Några skärmar så är det full rulle”, konstaterar Kjell A Nordström och exemplifierar med sina barn som sällan umgås i grupp, men är däremot väldigt sociala online.

”Forskning visar att ett sms ger nästan samma positiva biologiska effekt som en klapp på axeln”.

Digitaliseringen kommer att driva fram mängder av kommersiella lösningar och i ett urbant samhälle, som dessutom präglas av mångfald, finns förutsättningarna för att behålla sin plats som föredöme i världen.

”Mångfald driver innovation, det vet forskningen. Blandar man somalier, egyptier och Bellman så blir det resultat – det blir åka av”, summerade Kjell A Nordström. 

Höjdpunkter från Before Business finns på telia.se/ailet. Du kan också ställa frågor till Telias digitala robot Ailet under #Ailet i sociala medier.

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits redaktion utan av kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se

Läs fler artiklar
LÄS MER