Sök

Annonssamarbete med TELIA

Internetgurun: Inga svenskar kommer bo på landet i framtiden

Telia

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Världen leker en form av ”sisten in till city är död” i abnorm skala. Och framtiden är GUD – global, urban och digital.

Det var budskapet när författaren och ekonomen Kjell A Nordström pratade på premiären av Telias nya satsning ”Before Business” i Stockholm på onsdagen. Inför en fullsatt salong på restaurangen Urban Deli, och de som följde eventet live på nätet, pratade Kjell A om globalisering, urbanisering och digitalisering – och bjöd på receptet på pengar.

”Det finns en princip och den är enkel: pengar tjänar du om du har ett monopol. Utan monopol – inga pengar, konstaterade han och tog Ikea som exempel:

”Du kan säga att du hatar Ikea, men lik förbannat står du där på lördag, för att på Mio fanns det varken glödlampor eller korv. Ikea har skapat ett temporärt monopol”.

Även urbaniseringen är en våldsam kraft som kommer att förändra förutsättningarna för oss som driver företag. Inflyttningen till städerna går i en rasande takt och 2045 räknar man med att Stockholm kommer att ha mellan 4,5 och 5 miljoner invånare. En urbanisering som Kjell A Nordström menar innebär att Sverige inte kommer att vara så mycket mer än just Stockholm i framtiden.

”Vi är på gång med den största urbaniseringen i jordens historia – och det går i en häpnadsväckande takt. När Stockholm når 4,5 miljoner kommer 80 procent av världens befolkning bo i 600 städer och skapa en prickig värld av liv på satellitbilderna. Sverige kommer att bestå av Stockholm, Malmö, Göteborg och ett par universitetsstäder, medan resten blir mörk junkspace – typ Värmland. Vi kommer att kunna ge tillbaka landsbygden till naturen”.

Kjell A Nordström, som själv undervisar på Handelshögskolan i Stockholm, kom också in på att värdet på högre utbildning sjunker. Det du lär dig på Handels, KI eller Harvard kan du lära dig helt gratis – och snabbt – via nätet.

”Vårt kunskapsmonopol har gått sönder. Att rekrytera en duktig student i dag är att betala ett överpris, vilket ingen vill. Nu värderas tyst kunskap högre, kunskap som du inte kan lära dig om du inte kommer fysiskt nära kunskapens tysta rötter. Jag tror att det är det som händer i stora start-up-kluster som Silicon Valley, Tel Aviv och Stockholm – vi delar tyst kunskap”, sa Kjell A Nordström, och summerade:

”Den tysta och märkliga kunskapen är vad som bygger temporära monopol. Och det är en förklaring till att alla flyttar in till städerna – vi vill åt kunskapen som vi bara får genom att vara väldigt nära varandra. Det är nytt och det passar inte riktigt i någon traditionell mall. Precis som vi skrev redan 2000 i boken ”Funky Business” kommer framtiden att vara funky!”.

Här kan ni följa kommande events samt inspireras av Kjell A Nordströms föreläsning i efterhand. 

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits redaktion utan av kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se

Läs mer