Malmös techhubb The Ground gasar rejält – fördubblar storleken

Malmö
Malmös techhubb The Ground gasar rejält – fördubblar storleken

Hampus Jakobsson grundare av The Ground, och Chloe Nauta som styr verksamheten. Foto: pressbild.

Erik Wisterberg

Reporter

Malmös startuphub The Ground köper grannens hus. Nu vill man locka fler bolag drivna av kvinnor.

Startupscenen i Malmö bubblar av liv. En av de mer välkända bolagen är karttjänsten Mapillary. Bolaget, grundat av Jan Erik Solem, huserar i techhubben The Ground tillsammans med åtta andra startups. Mapillary har rekryterat på bred front, och har under året gått från nio till 18 anställda

Även de andra bolagen på The Ground har växt – vilket lett till att huset på Bredgatan 4 är överfullt.

”Vi är som en familj, och valet står mellan att kasta ut någon eller att utöka”, säger säger Chloe Nauta, som driver The Ground.

Nu inleder The Ground en storsatsning, som ska mer än fördubbla kapaciteten. Det sker genom att grannfastigheten på Bredagatan 6 har köpts upp. Nio entreprenörer, med koppling till The Ground, står för finansieringen (se faktaruta).

”Vi vill bygga vår techhub långsiktigt, utan att behöva leva under hot om att förlora lokalen. Nu slår vi ned väggen mellan husen och skapar utrymme för fler coola bolag som drivs av trevliga människor”.

De befintliga lokalerna är på 500 kvadratmeter. Nu adderas ytterligare 750 kvadratmeter.

”Malmö är redo för detta, vi har folk som mejlar oss varje vecka och vill komma hit. Visionen är att skapa en grym techhub. Det svåraste är att hitta rätt människor som passar in i vår kultur”. 

Ett uttalat mål är att skapa en mångfald bland bolagen på The Ground, som fungerar som ett kontorshotell. I dagsläget är mångfalden god när det kommer till folk med bakgrund från andra delar av välden. Men ur ett genusperspektiv är sammansättningen inte tillfredsställande. Bland annat beror det på att ett par bolag med kvinnor i ledande roller har flyttat ut, exempelvis till San Francisco.

”Just nu är det inte jättebra. Men det finns många kvinnodrivna bolag i Malmö som har kommit till den fasen där de skulle passa in hos The Ground. Vi vill speciellt bjuda in dem”. 

The Ground fungerar inte som en inkubator som tar andelar i bolagen. Däremot förväntas de som sitter på The Ground bidra med sin kunskap till sina kontorsgrannar. 

”Vi har en kultur där alla lämnar sina dörrar öppna. Förutom att det är bra bolag har vi ganska höga krav på att de ska drivas av trevliga människor. Malmö har gott om sådana”. 

The Ground är grundat av Hampus Jakobsson och Karl-Anders Johansson.

Fakta: De finansierar köpet av The Grounds nya techhus

Här är entreprenörerna som står för stålarna.

• Sami Niemi, Scalado.

• Per Grimberg, TAT.

• Ludvig Linge, TAT + ängelinvesterare.

• Jan Erik Solem, Polarrose, Mapillary  samt ängelinvesterare.

• Anders Frankel, Apsis.

• Martin Gren, Axis.

• Johan Lenander, Picofun/Aspiro samt ängelinvesterare.

• Karl Anders Johansson, TAT, Modcam samt grundare av The Ground

• Hampus Jakobsson, TAT, Brisk, ängelinvesterare, MalmöStartups +  samt grundare av The Ground.

Läs fler artiklar
LÄS MER