Sök

Techjättarna backar upp Zakaria Hersis jakt på talanger i förorten

Orten.io

Zakaria Hersi Foto: Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Reporter

Zakaria Hersi vill hitta utvecklare i förorten med ny satsning – som backas upp av bland annat riskkapitalbolaget Backing Minds och Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken Foundation.

Techprofilen Zakaria Hersi byggde upp köp– och säljsajten Efritin i Nigeria. Breakit har tidigare skrivit om hans startupresa och hur svårt det var att bli kallad till en intervju hos traditionella företag. Dörrarna öppnades dock när han testade att byta namn.

“Det var svårt att få jobb i Sverige med min somaliska bakgrund. Men när jag kom in i startupvärlden förändrades allt", sade han då.

Zakaria Hersi vill nu öka mångfalden i startupsektorn och bildade nyligen eventet Orten.io, som går ut på att hitta dolda talanger ut i förorten. I kväll hålls det första eventet i Tensta där en rad techprofiler som Truecallers medgrundare Nami Zarringhalam och Paradox operativa chef Susana Meza Graham kommer att berätta sin resa till startupvärlden.  

Men förutom själva eventet lanserar Zakaria Hersi nu även ett så kallat "bootcamp" - som stöttas av en rad tunga techbolag och organisationer.

"Vi ska lära deltagarna allt om kodning och programmering", säger Zakaria Hersi till Breakit.

Orten.io:s "bootcamp" riktar sig främst till kvinnor, första – och andra generationens invandrare samt personer som bor i de så kallade miljonprogrammen. I tre månader ska de personer som antas till gruppen få lära sig programmering och sedan erbjudas pratikplatser på olika startups.

Bland annat kommer techjättar som Bambora, Paradox Interactive, Backing Minds och Qliro att erbjuda praktikplatser till deltagarna.

"I Stockholm kommer Niklas Adalberths Norrsken Foundation hjälpa till med lokaler när vi sätter igång gruppen i januari", förklarar Zakaria Hersi.

Efter praktiken är ambitionen att de nya programmerarna ska kunna hyras ut via Orten.io som konsulter till olika startups.

Det stora målet är att ta fram 1.000 utvecklare från förorten de närmaste tre åren, berättar Zakaria Hersi.

"Det finns en brist på utvecklare i Sverige och byråkratin ställer till det, Tayyab Shabab är ett bra exempel på det”, säger Zakaria Hersi och fortsätter:

"Det ger oss också möjligheten att hitta talanger i förorten – för de finns där. De har inte bara fått rätt förutsättningar och med Orten.io kan de få det."

Orten.io kommer också hålla event i Rosengård i Malmö i oktober och i Bergsjön i Göteborg i november.

Läs mer