Besedo köper upp franskt bolag - affär på 48 miljoner kronor

Besedo
Besedo köper upp franskt bolag - affär på 48 miljoner kronor

Maxence Bernard, VD ioSquare och Patrik Frisk, VD Besedo

Johanna Ekström

Reporter

“Vår förväntan är att avtalet gör att vi växer och når dubbelt så stora intäkter om tre år”.

Det Stockholmsbaserade bolaget Besedo har tagit fram en plattform för olika typer av innehållsmoderering, som används på radannonstjänster som till exempel Blocket och Ebay. Tjänsten bygger på artificiell intelligens och maskininlärning och ska hjälpa sajterna att avslöja bedrägeriförsök.

Nu går bolaget ihop med det franska AI-bolaget Iosquare som även de sysslar med en automatiserad form av innehållsmoderering.

"Vi har varit väldigt imponerade av hur långt Iosquare har kommit med maskinlärning och artificiell intelligens. Det här gör att vi kan börja jobba bredare mot fler olika kundsegment", säger Petter Nylander, styrelseordförande och investerare i Besedo.

Han är tidigare vd på Unibet och har även varit aktiv i marknadsundersökningsbolaget Cint.

Sammanslagningen mellan Besedo och Iosquare innebär att det svenska bolaget dels betalar kontant och dels ger bort aktier i bolaget till ett sammanlagt värde på 48 miljoner kronor.

"Marknaden rör sig snabbt och vi ser verkliga möjligheter för snabb tillväxt. Vår förväntan är att avtalet gör att vi växer och når dubbelt så stora intäkter om tre år i jämförelse med förväntade 17 miljoner euro i omsättning år 2016”, säger Patrik Frisk, vd för Besedo, i ett uttalande och fortsätter:

“Men ännu viktigare är att vi förväntar oss en enorm tillväxt i den mängd data vi behandlar. Det kan komma att handla om tio gånger högre volymer än dem vi hanterar för närvarande".

Besedo omsatte förra året 159 miljoner kronor. Det motsvarade en nedgång på 8,1 procent jämfört med året innan, då bolaget omsatte 173 miljoner kronor. Rörelseresultatet sjönk även från 26 miljoner kronor till 19 miljoner kronor.

"Det var förändringar i kundbasten som påverkade oss. Det är naturligt att man har det ibland men vi har höga ambitioner för framtiden. Den här sammanslagningen stärker vår konkurrens förmåga och vi är väldigt glada att det gått hem", säger Petter Nylander.

Bolaget grundades av Jesper Lilliesköld och Andreas Gindin som också äger 73,4 procent av bolaget. På ägarlistan hittar man även riskkapitalbolagen Innovationskapital och Eterna invest, samt en rad privatpersoner.

Läs mer

Petter Nylander är ny vd i Spiltan-bolaget Besedo

Sex-entreprenörer på Östermalm, padelhall till salu – och stjärnentreprenören med Sveriges billigaste (?) bostad

Besedo ska hålla rent på nätet – fyller kassan med nya miljoner från Spiltan

Läs fler artiklar
LÄS MER