Så har de gjort ett riktigt klipp på Youtube – med i samma nätverk

United Screens Youtube
Så har de gjort ett riktigt klipp på Youtube – med i samma nätverk

Foto: United Screens

Sara Lindmark

Reporter

Det finns olika sätt att tjäna pengar – för Therese Lindgrens del har vägen varit Youtube.
När hon började lägga upp sina videoklipp hade hon ett fåtal tittare. I dag har hon upp till 200.000 visningar varje dag och omsätter lika många kronor i månaden.

I takt med att tv-kanalerna tappar tittare skjuter intäkterna i höjden för de två större Youtube-nätverken Splay och United Screens. Vi har pratar med två personer som har rekryterats till det senast nämnda.

Therese Lindgren, 28, ville ha rörligt material på sin blogg och lade upp sitt första klipp i november 2013. Hon fortsatte och efter ett par månader började antalet tittare stiga. I dag har hon över 120.000 prenumeranter på sin kanal, där hon pratar om lite allt möjligt och testar olika smink- och skönhetsprodukter.

“Det började med att jag var sjukskriven med panikångest under några månader. Jag orkade inte ta del av nyheterna, orkade inte läsa en bok. Det enda jag orkade var ungefär att välja färg på läppstiftet”, säger Therese Lindgren.

Disciplin har varit ledordet från dag ett. Hon har hela tiden tagit bloggen och Youtube på stort allvar och sett på det som vilket annat jobb som helst.

“Hade jag bestämt mig för att lägga upp tre videos i veckan så höll jag det, även om det var få som tittade”.

Therese Lindgren redigerar sina videoklipp i programmet Final Cut Pro, vilket tar ungefär sex timmar. Filmar gör hon också själv och det tar ungefär två timmar.

I augusti förra året blev hon rekryterad till United Screens, vilket gör att hon tjänar tre eller fyra gånger mer jämfört med vad hon gjorde innan. Hennes aktiebolag omsätter idag mellan 200.000 och 250.000 kronor i månaden.

“När jag är med i nätverket så får jag fortfarande en del av Googles annonskaka men jag har dessutom United Screens som säljer annonser. Jag gör även videos ihop med företag där jag till exempel testar deras produkter. När det är en video som fått betalt för har jag alltid företagets logga i hörnet”.

Hur gör du för att sticka ut bland alla andra på Youtube?

“Jag tror att jag har en fördel av att jag är äldre, bara det gör att jag inger förtroende. Majoriteten är ju yngre än mig och tar till sig av mina råd när jag pratar om mens eller alkoholdebut, men även smink och hår. Jag orkar också att klippa ihop glideffekter eller lägga in pratbubblor även om det kanske tar en timme extra”.

Klas Eriksson är lite nyare i gänget, han har varit med i United Screens sedan i december förra året och funnits på Youtube nästan lika länge. Han lägger upp sketch-baserade klipp ungefär en gång i veckan och har redan hunnit få över 28.000 prenumeranter på sin kanal. Han kommer själv från Jokkmokk och spelar en hel de på stereotyperna kring Norrland och norrlänningar.

“Jag hade en Facebooksida förut där jag la upp en massa små korta klipp. Någon tipsade mig om United Screens så jag hörde av mig till dem och frågade vad de tyckte. Så körde vi i gång bara. I dag hjälper de mig till exempel med att filma”, säger han.

Varje klipp tar en halv dag att spela in. Innan det ska manus skrivas ihop och det ska fixas med rekvisita. Efteråt tar klippningen en till två dagar. Klas Eriksson får själv 80 procent av reklamintäkterna, resten tar United Screens.

“Jag tjänar bra på att vara med jämfört med att inte vara med i ett nätverk. Men pengarna är bara en bonus, jag kommer fortsätta göra det här så länge det känns kul. Sedan är det förstås kul att få kontakt med och träffa andra som gör samma sak, säger han.

Tidigare jobbade Klas Eriksson som målare men för en månad slutade han för att ge Youtube-karriären en riktig chans. Vid sidan om håller han på med lite reklamjobb.

“Än har jag lite för få följare för att kunna leva på intäkterna från Youtube, även om det ger en bra slant varje månad. Det får bli att leva knapert ett tag”,  säger han.

Klart är att båda United Screens-rekryterna har en annan syn på Youtube-nätverk än den som uttrycktes av storstjärnan Felix "Pewdiepie" Kjellberg förra året i en intervju med tidningen Icon.

"Hittills har alla nätverk varit så dåligt skötta att det faktiskt är pinsamt. Jag skulle vilja hjälpa andra Youtubers", sa han då och hintade om att han kan komma att starta ett eget nätverk.

Läs mer

Youtubes nya experiment: Testar dubbla annonser på utvalda användare

Youtube tvingades ändra reglerna – miljonsmäll för svenska kanaler

Nu stryps intäkterna – så måste kanalerna agera nu

Läs fler artiklar
LÄS MER