Cleanergy bakom stekhet ny solteknik med 200-årig motor

Cleanergy bakom stekhet ny solteknik med 200-årig motor

FOTO: Cleanergy

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Det svenska bolaget Cleanergy har tagit fram en teknik som kan revolutionera solkraft. Bakom satsningen står ett gäng svenska finansprofiler, som Brummer-delägaren Kent Janér och Assa Abloys tidigare vd Bo Dankis.

Solteknikbolaget Cleanergy har sedan starten 2008 verkat i det tysta. Efter åtta års utveckling är nu bolaget redo att börja sälja sina produkter på allvar.

“Häromdagen skickade vi vår första produkt som är helt redo för volymproduktion. Det har tagit flera år att utveckla själva produkten, sätta upp en kedja med underleverantörer och resurser för produktion, leverans och service och sätta konceptet för en kommersiell solpark. Nu är vi där", säger Cleanergys vd Jonas Eklind.

Bolaget använder sig inte av vanliga solceller. Cleanergy har i stället en metod som går ut att fånga upp solstrålar med en parabol och styra strålarna mot en samlingspunkt, där det blir 2000 grader varmt.

När den värmen möter ett kylelement uppstår en enorm temperaturskillnad. Det är den värmeskillnaden som driver en Stirling-motor, som i sin tur genererar el.

“Stirling-motorn fyller 200 år i år men den är fortfarande väldigt intressant. Det är fortfarande det mest effektiva sättet att omvandla värmeskillnad till någon typ av utfört arbete. Vi har optimerat den ytterligare och tagit fram en konstruktion som är unik i världen. Det här är det mest effektiva sättet att utvinnasolenergi på”, säger Jonas Eklind.

Han lyfter framför allt fram två fördelar med Cleanergys teknik.

  • Verkningsgraden blir ungefär dubbelt så hög med en Stirling-motor som med vanliga solpaneler. Det vill säga: Dubbelt så mycket av energin i solen går att fånga upp.
     
  • Värme är relativt enkelt att lagra, till skillnad från elektricitet. Med solpaneler måste elen direkt ut på nätet eller lagras i ett batteri.
     

Med det sagt: Cleanergy har fortfarande väldigt mycket att bevisa. Bolaget omsatte förra året 70 miljoner kronor men gjorde en förlust på 91 miljoner. Omsättningen härrör från en äldre generation produkter, som bland annat omvandlar metangas till energi.

Av dokument från Bolagsverket framgår att ett gäng svenska finanskändisar har satsat pengar på bolaget. Största ägare är Kent Janér, delägare i hedgefondjätten Brummer & Partners.

I styrelsen återfinns också Bo Dankis, tidigare vd på börsjätten Assa Abloy och kemibolaget Perstorp. Stjärnadvokaten och Vinge-delägaren Bertil Villard och Gunnebos tidigare vd Göran Gezelius finns också med liksom den tidigare S-ministern Pär Nuder.

Den senaste större nyemissionen gjordes i oktober 2015 då en grupp investerare med Kent Janér i spetsen kvittade lån mot aktier på närmare 100 miljoner kronor.

Vd:n Jonas Eklind vill inte berätta hur mycket riskkapital Cleanergy har tagit in men säger att det handlar om “ett antal hundra miljoner kronor sedan starten”. Nu är planen att börja sälja solparker i större skala.

“Vi har som sagt precis skickat iväg den första helt industrialliserade versionen av produkten, och vi kommer snart kunna avslöja vad som blir vår första riktiga testmarknad. Efter det blir nästa steg att leverera en fullstor 50-megawattspark”, säger Jonas Eklind.

Cleanergy har kontor i Göteborg, Stockholm, Pretoria, Peking samt en anläggning i Åmål.

Läs fler artiklar
LÄS MER