”Zuckerberg har visat att det går att göra business utan slips”

Telia
”Zuckerberg har visat att det går att göra business utan slips”

Ha möten i molnet, eller att vara uppkopplad i ödemarken – möt programledarna bakom den populära podden Digitalisterna.

Digitalisterna är en poddcast från Telia Företag med Kjell Eriksson och Daniel Stark. Kjell och Daniel diskuterar digitala lösningar för företagare som vill hitta nya sätt att arbeta. Här lär du dig mer om att leva kontorslöst, sälja på nätet, ha möten i molnet, eller att vara uppkopplad i ödemarken. 

Vi genomförde en intervjuduell mellan Kjell och Daniel som förutom Digitalisterna är aktuella som moderatorer på Telias event Before Business som börjar denna vecka. 

Ni har ju intervjuat många smarta personer i podd-serien, vad har gjort störst intryck på er? 

Daniel Stark (DS): ”Att alla kan göra det de vill göra i livet – sluta fundera, utan gör det bara. Du kan verkligen bli vad som helst.”

Kjell Eriksson (KE): ”Jag tycker att det var väldigt spännande att få intervjua investerare, för det är så många som pratar om dem som något mystiskt, ouppnåeligt, nästan som att de svävar omkring i en egen andevärld och nedkommer till stackars entreprenörer som tillber dem knäsittandes vid högen av bokföring. Men så får man träffa dem, prata med dem och inser att de ju är människor liksom vi, av kött och blod och att du nog inte ska vara så rädd att söka upp dem och pitcha dina idéer.”

Lite samma tema, vilka är de främsta lärdomar som ni har dragit genom arbetet med Digitalisterna? 

DS: ”Det finns så många fantastiska människor som gör så fantastiska saker, och vi alla kan vara en av dem.”

KE: ”Varje gång jag ställer mig i studion för att göra en inspelning går jag därifrån med ny kunskap. Daniel är ju faktiskt rådgivare, så jag passar så klart på i pauserna att fråga ut honom för egen del. Men så har vi ju alla gäster. Jag tycker att jag får mod av dem att faktiskt göra något av mina idéer, det är väldigt inspirerande att höra andra berätta om hur de driver sina projekt. Jag har också fått matnyttiga tips hur man kan jobba globalt, vi lät ju outsoruca en vinjettmusik som vi behövde, och via nätet hittade vi en gitarrist i Venezuela. Jag tycker också att jag förstår mer vilka parametrar som gör en idé till en ’bra grej’. De bästa prylarna kommer med lösningen på våra små vardagsproblem och det är där någonstans entreprenörerna kan hitta ’det’.”

Kan ni göra någon framtidsspaning, hur tror ni att framtidens arbetsvardag kommer att se ut? 

DS: ”Vad som anses som jobb kommer att förändras. Digitaliseringen kommer ta bort majoriteten av dagens jobb, så du kan vara helt säker på att det kommer nya typer av arbeten. När kreativiteten blir viktigare än timmarna du stoppar in kommer vi få arbete där vi finner inspiration – det kan vara var som helst.”

KE: ”Jag har faktiskt inte gjort min läxa än, Daniel menar att allt blir lättare om jag skulle börja använda Slack, och vi träffade ju dem till och med på Sthlm Tech Fest och intervjuade dem. När jag väl loggar in där menar iallafall Daniel att mitt nya liv kan börja på riktigt. Jag är helt säker på att den stora förändringen i framtiden är självkörande bilar. Jag drömmer redan om hur jag ligger i baksätet och kollar på film medan den tar mig till mitt resmål. Tanken är svindlande, hur många timmar vi ägnar åt att sitta i en bil utan att vi kan göra annat än att köra. Där har samhället massor att hämta. Tänk bara att få ett sms på morgonen från sin egen bil som meddelar att den tog en egen tur på morgonen till bilbesiktningen och fick godkänt.”

Lever ni själva som ni lär – vilka är era ”digitala tips” till företagare?

DS: ”Kom igång, och vet du inte hur du gör så ta hjälp! Skulle säga att jag till stor del lever som jag lär men har fortfarande stora problem med att ha en rensad mail och ringlista när dagen är slut.”

KE: ”Jag lever lite för galet digitalt, jag snubblar varje morgon på alla grejer som ligger på laddning och ibland måste jag ta en dag ledigt för att uppdatera allt jag har, det är drönare, kameror, ipads, och diverse grejer som blinkar och håller på.  Jag jobbar även mycket med dokument som jag delar med kollegor som vi kan skriva i samtidigt, jag försöker även ha fler möten via Skype. Då och då ser jag över vilka bromsklossar jag har i arbetet och tänker ut hur tekniken kan hjälpa mig. Jag filmar ju mycket, och där finns en uppsjö appar som hjälper en, som "Artemis Directors View Finder", som gör att jag kan se i mobilen vilket utsnitt olika linser har, utan att behöva släpa runt stora kameran, eller Sun Seeker som visar mig exakt var solen kommer stå på den plats jag är på.”

Sitter ni själva på någon bra affärsidé som ni kan bjussa på?

DS: ”Många! Allt från crowdsourcad cykelservice till Hemnet/Zillow på stereorider. Finns det någon grym utvecklare där ute så hör av er!”

KE: ”Ja, jag har en idé om ett par hörlurar, så om någon hörlurstillverkare hör mig är det bara höra av sig, och hör sen!”

Har ni sett någon spännande svensk startup som kan bli en framtida unicorn?

DS: ”Flera, den största utmaningen är att de tenderar att bli sålda till utlandet innan de når unicorn-status. Jag tror ju mycket på startupen Watty som vi intervjuade på Sthlm Tech Fest. Elmarknaden står inför en tvingad disruption och Watty har en intressant produkt som de kan skala.”
KE: ”Det kokar där ute så det finns ju massor att välja mellan, men något som jag tror kommer kunna ta fart är virtuella upplevelser, alltså 360-filmer och spel. I höst kommer Playstation med sina VR-glasögon och det lär säkert hetta till inom spelindustrin som ju redan i Sverige blivit unicorns med långa vassa horn och jag lovar att det där någonstans finns något nytt som kan ’tjoffa’ till…”

Vad ser ni fram emot mest med Before Business-eventen?

DS: ”De fantastiska föreläsarna, men också de lika fantastiska frågorna från publiken som jag hoppas på.”

KE: ”Det jag gillar när det är mycket företag inom tech och digitalt är att både Steve Jobs och Zuckerberg visat att det går att göra business utan slips och kavaj. Jag trivs ju inte i det plagget, så det känns underbart att mingla runt bland businessfolk utan att skämmas om jag nu väljer att träffa alla i en helt vanlig tröja.”

Vill du delta i Telias event Before Business som drar igång denna veckan? Gå in här för att få alla detaljerna!

Det här är en sponsrad artikel från Telia Sverige – Vill du veta mer om Telia Sveriges erbjundande till startups så kan du klicka dig vidare till deras sajt här.

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits redaktion utan av kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se

Läs fler artiklar
LÄS MER