Sök

Stjärnkodaren Tayyab Shabab utvisas: "Det känns fruktansvärt"

Dynamo Digital Ventures

Tayyab Shabab ser ut att få lämna Sverige. Foto: Marcus Ericsson samt Privat.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Migrationsverkets utvisningsbesked kommer som en fullständig kalldusch för Tayyab Shabab. "Jag straffas för någonting som jag inte har gjort", säger han till Breakit.

Programmeraren Tayyab Shabab flyttade till Sverige 2013. Hit kom han från Pakistan för att ta sin master på Linnéuniversitetet i Växjö.

För en lovande utvecklare bjuder Sverige på en gyllene arbetsmarknad. Företagen skriker efter programmerare. Och Tayyab Shabab fick jobb, redan under studietiden, på webbyrån HL Design i Växjö.

"Jag fick jobb redan efter några månader, och jobbade parallellt med att jag tog min master i Växjö", säger Tayyab Shabab till Breakit.

Nu ser det jobbet ut att tvinga honom ur landet, eftersom tidigare pensionsinbetalningar blivit felaktiga eftersom han inte hade något personnummer.

I måndags fick Tayyab Shabab sitt utvisningsbesked i brevlådan. 

"Det känns fruktansvärt, jag blir straffad för något som jag inte har gjort", säger Tayyab Shabab.

 Faksimil från Migrationsverkets beslut.

Sedan april i år har Tayyab Shabab jobbat som utvecklare på Dynamo, ett bolag som tar fram mobilappar och mobila lösningar. Där jobbar mobilutvecklare från över 20 länder. 

Tayyab Shabab beskrivs som ett av bolagets stjärnkodare. Jobbet har gjort att han, tillsammans med sin fru, flyttat till Stockholm och en lägenhet i Vasastan. 

"Det saknas idag över 60.000 utvecklare i Sverige och detta sjuka beslut om att utvisa en av de vassaste utvecklarna saknar motstycke. Inte bara att Migrationsverket tar bort utvecklare från oss, de hindrar framgångsrika bolag att växa vidare i Sverige", säger Dynams vd:n och grundare Mathias Plank. 

Tayyab Shabab uppger för Breakit att anledningen till att han nu ser ut att behöva lämna Sverige är ett misstag från HL Design. På grund av att han först inte hade något svenskt personnummer, eftersom myndigheterna var långsamma med att ge honom det,  blev pensionsinbetalningarna felaktiga, berättar han.  

När Tayyab Shabab bytte jobb, och ville få sitt gamla arbetstillstånd förlängt, fick han nobben av Migrationsverket just på grund av detta. Det leder nu till att han nu utvisas från Sverige. Detta trots att HL Design i efterhand har korrigerat felaktigheterna.

I Migrationsverkets beslut, som Breakit tagit del av, konstaterar myndigheten att Tayyab Shabab inte har omfattats av ett kollektivavtalsenligt försäkringsskytt under hela anställningsperioden. 

"Jag är väldigt besviken, och det är väldigt stressande. Pensionsinbetalningarna var ju något som företaget skulle sköta. Det känns som att jag straffas för något som jag inte har gjort", säger Tayyab Shabab.

Precis som alla andra som följer techsektorn i Sverige är Tayyab Shabab väl medveten om sitt värde på den svenska arbetsmarknaden. Bristen på programmerare är väldokumenterad. 

"Jag läser hela tiden om att det är brist på programmerare i Sverige. Då förstår jag inte varför de gör så här mot de som redan finns här", säger Tayyab Shabab.

Tillsammans med Dynamo ska han nu försöka överklaga Migrationsverkets beslut. 

"Detta är ett uppseendeväckande och fullständigt oacceptabelt beteende från Migrationsverkets sida. Tayyab Shabab är bland de vassaste utvecklarna i Sverige och besitter en näst intill unik kompetens", säger Mathias Plank.

Breakits artikelserie #SverigeBehöveKodarna

Här är en snabbguide till Breakits artikelserie om problemen för utländska kodare. 

UTVISNINGEN: "Straffas för något jag inte har gjort"

Den pakistanske kodaren Tayyab Shabab är en nyckelperson på app-utvecklaren Dynamo. Han utvisas på grund av en tidigare arbetsgivares misstag.

"Det känns som att jag straffas för något som jag inte har gjort", säger Tayyab Shabab till Breakit.

Tayyabs fall väcker stor uppmärksamhet och bestörtning, men även ett massivt stöd.

CTO:N FÅR STANNA HEMMA: "Vansinnigt"

Justin Phelps är 41 år, amerikansk medborgare, och har jobbat i Sverige sedan 2011. Efter Migrationsverkets beslut tvingas han sluta jobba som CTO:o på startupen Joors.

Detta medan han istället väntar på uppehållstillstånd som "kärleksinvandrare".

”Det är vansinnigt. Varför ska jag få stanna här, men inte få vara med och bidra? Detta skadar företaget, det svenska folket och mig personligen”, säger Justin Phelps till Breakit.

TECHBOLAGENS VÄDJAN: "Låt kodarna komma in"

I Breakits karläggning av frågan framkom att flera av Sveriges ledande techbolag upplevt stora problem. De pekade på att det finns ett antal parallellfall till Justin och Tayyab – men även på att Migrationsverkets mycket långa handläggningstider ställer till med problem.

Tillväxten hämmas på grund av svårigeheterna att ta hit utländska kodare. Läs vad Spotify, Klarna, Izettle och sju andra techbolag vittnar om här.

JURISTEN: "Talangen glider ur händerna"

Breakit -

Juristen Pia Lind har 15 års erfarenhet av migrationsrätt. Hon har även jobbat på Migrationsverket och i Migrationsdomstolen. I en intervju med Breakit uppger hon att Migrationsverkets processer och tolkning av reglerna är så oförutsägbara att det inte räcker med att läsa lagen.

Hon pekar också på hur konsultlivet kan leda stora problem för utländska programmerare.

MIGRATIONSVERKET: "Enskilda drabbas hårt"

Breakit - Migrationsverket ser kodarnas problem - hur blev det så här?

Migrationsverket hävadar att myndigheten bara följer lagen, och en vägledande dom från Migrationsöverdomstolen.

Samtidigt medger Migrationsverket att enskilda abetstagare drabbas orimligt hårt av deras arbetsgivares misstag.

”Vi har lyft det till regeringen att lagen ser ut som den gör. Arbetstagaren drabbas väldigt hårt och mister rätten till uppehållstillstånd, medan inga repressalier finns mot arbetsgivaren”, säger Alexandra Elias på Migrationsverket.

Migrationsverket jobbar på att få ned handläggningstiden, men kan inte uppge hur lång tid det kommer att ta.

POLITIKERNA: "Dags att agera"

Breakit - Kravet: Kapa Migrationsverkets handläggningstid till en månad

Moderaterna kräver i sin budgetmotion ett tak gällande handläggningstiden. Det ska ta max 30 dagar att pröva ansökningar relaterade till arbetskraftsinvandring i Sverige. 

"När antalet flyktingar som kommer hit nu går ned måste man se till att en viss pott av Migrationsverkets pengar bara används till arbetstillstånd och uppehållstillstånd vid arbetskraftsinvandring”, säger Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson (M).

Liberalerna och Centerpartiet tycker att tolkingen av lagen blivit orimlig – och vill se att den förtydligas.

“Det är tolkningen och tillämpning av de här reglerna som inte har blivit så som lagstiftaren hade förväntat sig", säger Emil Källström ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet.

Läs mer