Stampen ratade bud i veckan - Gyllenhammar fick nobben

FrontOfficeStampen

Johan Lund, vd på Front Office

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Front office och finansdoldisen Peter Gyllenhammars gemensamma investeringsbolag ville köpa hela Stampen, med ett bud som uppges vara tillräckligt "för att bolaget ska vara säkrat för en lång tid framöver".

Under torsdagskvällen avslöjade DN att en grupp “västsvenska finansiärer” ska rädda krisande mediekoncernen Stampen från konkurs. Investerarna, som inte har offentliggjorts, ska gå in i bolaget genom en nyemission.

Men nu kan Breakit berätta att Stampen så sent som på onsdagskvällen fick ett bud på koncernen som helhet. Det är rekonstrueringsbolaget Front office och finansdoldisen Peter Gyllenhammars gemensamma investeringsbolag (mer om dem här) som har lagt ett bud som man menar “var tillräckligt för att bolaget skulle vara säkrat för en lång tid framöver”.

Front office är för övrigt samma bolag som nyligen gått in som finansiär för att rädda krisande kamerabolaget Narrative. 

Johan Lund, vd på Front office, träffade Stampens koncernchef igår och mejlade budet skriftligt idag.

“Tanken var att verkligen ge hela koncernen en chans, inte kortsiktigt genom något räddningspaket, utan att verkligen se till att de fick en chans att leva vidare även på sikt. Så pass länge att de hinner med att transferera sig till från tryckt media till en digital mediaplattform, precis som Bonnier gör nu som lånar en miljard”, säger han och fortsätter:

“Det känns inte som man tar ett helhetsgrepp nu. Ska Stampen överleva på sikt måste man rensa bort banklånen och ge mer luft under vingarna”.

Men innan investeringsbolaget ens fått svar kunde de läsa om Stampens planerade nyemission i media.

Johan Lund tror att det kan bero på att de ställde fler krav på de nuvarande ägarna.

“Vårt bud innehöll krav på att verkligen rensa i bolaget”.

De kanske inte var så sugna på det?

“Vi tror inte det. Det är lätt att man tar in lite pengar för att klara sig kvar en stund till, vi ville istället göra en ordentlig satsning”.

Hur stor den nu planerade nyemissionen är har Stampen inte gått ut med. Johan Lund vill inte heller berätta hur stort deras bud var, mer än att det rörde sig om ”mycket pengar”.

Varför vill ni rädda Stampen?

“Vi anser att nuvarande ledning har gjort ett jättebra jobb, skulle de få lite mer hjälp från oss skulle det kunna se bra ut framöver”, säger han.

Stampen har skulder på nästan 2,5 miljarder kronor, varav majoriteten är kortfristiga, samt 59,5 miljoner i likvida medel. På måndag hålls ackordsförhandlingar i tingsrätten då fordringsägarna ska uppge om de accepterar att skriva ner skulderna.

Tidningen Resumé skriver i sin pappersutgåva att tre ekonomiskt starka aktörer lagt bud på Stampens mediedel det senaste halvåret:

  • JP/Politikens hus, som är Danmarks största tidningskoncern.
     
  • Joachim Berner, före detta redaktionschef på GP, ihop med ett hemligt investeingsbolag.
     
  • Investment AB Öresund, som grundats av Mats Qviberg.

Läs mer