Glädjesiffror från USA – Spotify lyfter musikbranschens intäkter

Breakit - Glädjesiffror från USA – Spotify lyfter musikbranschens intäkter

Kacey Musgrave spelade på Spotify House under South By Southwest. Foto: Rich Fury/Invision/AP.

Erik Wisterberg

Reporter

Spotify och Apple Music är i krig. Men musikindustrin kan jubla över hur de stoppar branschens kräftgång.

"Efter nära två decennier av obeveklig nedgång orsakad av pirater och fallande priser upplever musikindustrin en bräcklig återhämtning tack vare tillväxten hos betalade streamingtjänster som Spotify och Apple Music”. Så skriver Bloomberg om de nya glädjesiffrorna.

RIAA, den amerikanska motsvarigheten till Stim, rapporterar att musikindustrin i landet ser ut att gå mot tillväxt för andra året i rad. Det är första gången det händer sedan 80-talets slut. 

Försäljningen av musik i fysisk form fortsätter att gå ned. Istället är det streamingtjänsterna, med svenska Spotify och utmanaren Apple Music i spetsen, som blåser upp intäkterna. 

1,6 miljarder dollar, motsvarande 13,6 miljarder kronor, genererades under årets första sex månader. Det är 57 procent mer jämfört med motsvarande period förra året. 

”Vi börjar se att musikstreaming on demand inte längre är något som (bara) hipsterkids på collage och unga människor gör”, säger Larry Miller, lärare inom musikindustrin på New York University till Bloomberg.

Bloomberg konstaterar, precis som Breakit tidigare har rapporterat, att Spotifys tillväxt inte tycks hämmas av konkurrensen från Apple Music.

”De flesta Apple Music-användarna har inte tidigare betalat för musik, och är inte före detta Spotifykunder", skriver Bloomberg. 

Konkurrensen är dock på väg att skärpas ytterligare, samtidigt som Spotify ligger i förhandlingar med skivbolagen kring vad man ska betala för rättigheterna.

Pandora är på väg ut med sin Spotify-rival, och e-handelsjätten Amazon väntas lansera en musiktjänst mot slutet av året. 

Såhär ser ställningen ut i kampen mellan Spotify och Apple, baserat på de senast offentliggjorda siffrorna över antalet betalande användare.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER