Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Så billigt blev Zlatan storägare i den svenska spelstudion Isbit

Zlatan Ibrahimovic. Foto: TT

Nya dokument visar vad den svenska superstjärnan fick ge för aktierna.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

I förra veckan skapade nyheten att Zlatan Ibrahimovic gått in som ägare i det lilla spelbolaget Isbit Games en hel del uppmärksamhet. Transaktionen innebar att Zlatan Ibrahimovic blev ägare till 12,5 procent av aktierna i Isbit Games - men några ekonomiska detaljer om affären gavs inte.

Nu skingras dock en del av dimman kring detta efter att handlingar om en nyligen genomförd nyemission i Isbit Games blivit offentliga hos Bolagsverket.

Av handlingarna framgår att Zlatan Ibrahimovic via bolaget Unknow AB förvärvat 7143 aktier i Isbit Games. Aktierna värderas till 10,2 miljoner kronor i transaktionen vilket är anmärkningsvärt mycket. Förra året omsatte Isbit Games nämligen bara 270.000 kronor och resultatet landade på minus 378.000 kronor. 

Förklaringen till den höga värderingen är sannolikt att Zlatan Ibrahimovic inte betalar några kontanter för aktierna. Av dokumenten som gått in till Bolagsverket framgår nämligen att köpeskillingen för aktierna kvittats mot en fordran som Zlatan Ibrahimovic bolag har på Isbit Games.

Vad fordran avser går inte att utläsa av handlingarna, men en rimlig gissning är att Zlatan Ibrahimovic har gjort en uppgörelse med Isbit Games som innebär att han ger spelstudion något i utbyte mot aktierna. Exempelvis marknadsföring, vilket min kollega Jon Mauno Pettersson spekulerade kring i samband med affären.

Styrelseordföranden i Isbit Games är Yann Blandy vill inte ge några fler ledtrådar kring vad som ligger bakom kvittningen:

”Vi har valt att inte kommentera något mer än det vi skriver i dokumenten till Bolagsverket”, säger Yann Blandy, till vardags vd för börsnoterade kommunikationskoncernen Intellecta som via sitt dotterbolag River äger drygt 65 procent av aktierna i Isbit Games.

Den svenska spelstudion Isbit Games har sedan starten 2014 lanserat flera spel, bland andra Batterijakten-serien och First Person Lover.

Läs mer