Glöm trygga villkor - svenska techpersoner prioriterar saftig lön

Demando USA Sverige
Glöm trygga villkor - svenska techpersoner prioriterar saftig lön

FOTO: DEPOLO/FLICKR

Viviana Canoilas

Reporter

Ny rapport från Demando visar vad svenska techpersoner prioriterar i livet.

Det är rekryteringstjänsten Demando som har undersökt vad svenska techtalanger prioriterar i livet. Av de 1700 anonyma kandidaterna som deltog i undersökningen var det 44 procent som tyckte att en högre lön var viktigare än att ha "balans i livet".

I USA är det precis tvärtom, enligt en amerikansk undersökning – där värderar techmänniskorna balans i livet som det viktigaste, enligt Demando.

En rimlig förklaring till svenskarnas svar kan vara att den svenska arbetsmarknaden redan ger en viss trygghet och tillgodoser förväntningarna, till skillnad från den amerikanska arbetsmarknaden.

Ett exempel är semester och föräldraledighet i Sverige, som är mer generösa än i USA – där personer inom tech i snitt har 15 dagars betald semester, skriver Demando. I Sverige får vi 25-27 dagar betald semester. 

Undersökningen drar också slutsatsen att det kan vara så att våra svenska techmänniskor faktiskt är underbetalda. I Sverige får en utvecklare i snittlön cirka 480.000 kronor – i USA ligger den på cirka 610.000 kronor. 

Läs fler artiklar
LÄS MER